Lengyel belügyminiszter: zéró tolerancia a totalitárius eszmék hirdetésével szemben

Kék hírek, 2018.01.25

Vitathatatlan, hogy a német nácizmus és a szovjet kommunizmus áldozatául esett Lengyelországban zéró tolerancia van a totalitárius eszmék hirdetésével szemben - szögezte le csütörtökön Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter a Hitlert éltető, minap bűnügyi eljárásnak alávetett lengyel csoporttal kapcsolatban.

Brudzinski a szejmben ismertette a totalitárius eszmék terjesztésével gyanúsítható szervezetekről készült jelentést.

A lengyel hatóságok előző nap a nácizmus hirdetésével gyanúsították meg egy közhasznú társaságként számon tartott csoport öt tagját, akik tavaly májusban náci egyenruhában és karlendítéssel tisztelegtek egy égő horogkereszttel Adolf Hitler emléke előtt. Az akciót a TVN kereskedelmi tévécsatorna riporterei rögzítették, az így keletkezett dokumentumfilmet a hét végén sugározták.

A belügyminiszter rámutatott: az ügyészség már kezdeményezte a 2011-ben hivatalosan bejegyzett szervezet betiltását, a gyanúsítottakat pedig a dokumentumfilm vetítése után 48 órával őrizetbe vették. Brudzinski értékelése és az általa ismertetett számadatok szerint Lengyelországban csak szórványosan fodulnak elő a totalitárius rendszereket dicsőítő esetek, az összes elkövetett bűntett csupán egy ezrelékét teszik ki.

Azokra a külföldi médiában megfogalmazott véleményekre reagálva, miszerint Lengyelországban erősödnek a náci hangok, Brudzinski rámutatott egyebek között arra, hogy Németországban 2016-ban 400 neonáci menetet szerveztek. "Lengyelországban az ilyen kreatúráknak erdőkben kell bujkálniuk" - fogalmazott, utalva arra, hogy a filmen rögzített akció helyszíne egy sziléziai erdő volt. "Németországban pedig Berlin központjában masíroznak" - fűzte hozzá Brudzinski.

Sajtóértesülések szerint a lengyel rendőrség csütörtök délelőtt a Hitlert ünneplő csoport újabb tagját vette őrizetbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!