Lengyel ügyészek bíróság elé állítanák Lubomír Strougal volt csehszlovák kommunista kormányfőt

Kék hírek, 2017.06.13

Emberiesség elleni bűntett miatt bíróság elé állítanák a lengyel Nemzeti Emlékezet Bizottsága (IPN) ügyészei Lubomír Strougal volt csehszlovák kommunista kormányfőt, belügyminisztert - számol be róla a keddi lengyel sajtó.

A csehszlovák-osztrák határon létesített vasfüggöny átlépésekor meggyilkolt mintegy 30 lengyel ügyében tavaly májustól nyomozó IPN-nek hétfőn került birtokába a belügyminiszteri posztot 1961 és 1965 között betöltő, jelenleg Prágában élő 92 éves Strougalt is terhelő dokumentumoknak.

Neela Winkelmann-Heyrowská, a 20. századi totalitárius rendszerek kutatásával foglalkozó intézeteket tömörítő Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja igazgatója, hétfőn adta át Varsóban az anyagokat. Mint kifejtette, a csehszlovák-osztrák határon 1948 és 1989 között több mint 300 ember vesztette életét, miután megpróbáltak átjutni az áram alatt lévő drótkerítésen.

Az emberéleteket követelő intézkedésért mindenekelőtt Strougal a felelős - húzta alá Winkelmann-Heyrowská.

Wojciech Pardyak, az IPN ügyésze elmondta: emberiesség elleni bűntettnek minősítik a történteket, a lengyel nyomozók többek között Strougalt vádolnák meg ennek elkövetésével.

Az IPN ügyészei a vasfüggöny átlépésekor elhunyt, majd a volt Csehszlovákiában titkos helyeken elhantolt lengyelek földi maradványai után is kutatnak majd. Ezért felhívást intéztek azon családokhoz, amelyek tagjai a kommunizmus idején a csehszlovák-osztrák határ átlépésével - sikertelenül vagy sikeresen - próbálkoztak, hogy tanúvallomást tegyenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!