Leváltották az augusztusban balesetet szenvedett amerikai hadihajó két vezető tisztjét

Kék hírek, 2017.10.12

Leváltották az augusztusban Szingapúr partjainál balesetet szenvedett John S. McCain hadihajó két vezető tisztjét - jelentette szerdán az amerikai sajtó.

A The Washington Post című napilap szalagcímben tudatta, hogy a haditengerészet "nagyon határozott üzenetet küldött a két vezető tiszt felmentésével".

A John McCain arizonai republikánus szenátor édesapjáról elnevezett rombolóhajó augusztus közepén ütközött Szingapúr partjainál egy olajszállító tartályhajóval. A baleset tíz amerikai matróz életébe került, és többen súlyosan megsebesültek. A haditengerészet most zárult vizsgálata szerint a baleset elkerülhető lett volna, és kifejezetten emberi mulasztás okozta.

A felelősség a hajó kapitányáé és helyetteséé volt, ezért - mint azt közleményében a haditengerészet bejelentette - Alfredo Sanchez parancsnokot és Jessie Sanchez másodtisztet felmentették beosztásukból, de a későbbiekben új megbízatást kaphatnak.

A McCain ütközése egyike volt az amerikai haditengerészet elmúlt hónapokban bekövetkezett baleseteinek. Két hónappal korábban a Tokiói-öbölben a Fitzgerald nevű rombolóhajó ütközött egy konténerhajóval, hét halálos áldozatot követelve.

Az idén az amerikai haditengerészetnek négy balesete volt, és a vizsgálatok nyomán eddig nyolc parancsnokot váltottak le, köztük a 7. flotta parancsnokát, egy három csillagos tábornokot is.

Szeptemberben a haditengerészet vezetői a kongresszusban a haditengerészet riasztó állapotáról számoltak be, kiemelve a tengerészek túlterheltségét és rossz fizikai állapotát. John Richardson tengernagy, a haditengerészet műveleti parancsnoka akkor elrendelte a kiképzési és vezetői problémák feltérképezését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!