Maláj utasszállító - Jacenyuk: az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a gép lelövését

Kék hírek, 2015.10.13

Az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a tavaly nyáron lezuhant maláj utasszállító gép lelövését a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területről - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden Kijevben a kormány ülésén.

Hangsúlyozta, hogy Kijev álláspontja szerint orosz fegyveresek által ellenőrzött területről lőtték ki azt a rakétát, amely eltalálta a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatát tavaly július 17-én. "Kétségkívül részeg szakadárok nem tudnak egy Buk rakétarendszert kezelni. Ez pedig azt jelenti, hogy csakis képzett orosz katonák kezelhették a fegyverzetet" - fogalmazott Jacenyuk.

Emlékeztetett arra, hogy ukrán szakértők is több tucat vizsgálatot végeztek a katasztrófa körülményeiről, és ígéretet tett arra, hogy ezek eredményeit még a nap folyamán közzéteszik.

A de Volkskrant című holland napilap kedden azt írta, hogy egy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a Kelet-Ukrajnában, szakadár ellenőrzés alatt álló területen lezuhant Boeing 777-es utasszállító repülőgépet. A Buk típusú rakéta orosz gyártmányú.

Mihail Malisevszkij, a fegyvergyártó Almaz-Antej orosz állami konszern főmérnökének tanácsadója keddi moszkvai sajtótájékoztatóján viszont azt állította, hogy saját vizsgálatuk szerint a gépet eltaláló rakétát nem szakadár, hanem az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területről lőtték ki. A katasztrófa után Moszkvában több ízben azt állították, hogy egy Szu-25-ös ukrán csatarepülőgép találta el levegő-levegő rakétával az utasszállítót, ezt azonban képtelenségnek nevezték külföldi, de még orosz szakértők is. A "csatarepülőgép-verziót" alátámasztandó, az orosz vezetés közzétett egy műholddal készített fényképet is, amiről viszont a netezők hamar bizonyították, hogy hamisítvány. Az Almaz-Antej júniusban elismerte, hogy valószínűleg valóban Buk légvédelmi rakétával lőtték le a gépet, viszont azt állította, hogy olyan régi típusúval, amely az orosz hadseregben már nincs hadrendben, viszont az ukrán fegyveres erők nagy számban rendelkeznek vele.

A 298, többségében holland állampolgárságú halálos áldozatot követelő katasztrófa körülményeiről készült végleges nemzetközi szakértői jelentést kedden délután hozta nyilvánosságra a vizsgálat összehangolásával megbízott Holland Biztonsági Iroda (OVV).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!