Marihuána-csempészek ellen emeltek vádat

Kék hírek, 2017.05.31

Ötven kilogramm marihuánát csempésztek volna Magyarországra annak a kábítószer-kereskedő hálózatnak a tagjai, akik ellen vádat emelt a Fővárosi Főügyészség - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2015. augusztusi elfogása előtt kábítószer nagybani kereskedelmével foglalkozott. Ő szervezte, irányította a kábítószer Magyarországra szállítását, illetve az országon belül közvetítette annak értékesítését; ez utóbbival jórészt egy vietnámi ismerősét - harmadrendű vádlott-társát - bízta meg.

A vietnámi férfi 2015 májusában így több mint tíz kilogramm marihuánát akart továbbértékesíteni egy cseh ismerőse, lakótársa közreműködésével, aki az ügy nyolcadrendű vádlottja.

A kábítószer-szállítmány felét az elsőrendű vádlottal is kapcsolatban álló két magyar férfi - a negyed- és ötödrendű vádlott - vette át a vietnámi és cseh vádlott XIII. kerületi, Tüzér utcai lakcímén. A két férfit a XIV. kerületben rendőri intézkedés alá vonták, a rendőrök az autóban talált kábítószert lefoglalták.

Ugyanezen a májusi napon a vietnámi férfi és cseh társa a szállítmány másik felét - mintegy öt kilogramm marihuánát - maguk szállították a Tüzér utcából egy XXI. kerületi címre. Az ehhez rendelt taxikat azonban útközben a rendőrök megállították, és a két külföldi férfit elfogták.

Az elsőrendű vádlottat akkor fogták el, amikor 2015 nyarán több mint 50 kilogramm marihuána Spanyolországból Magyarországra csempészését szervezte meg. A szállításhoz szükséges kamion beszerzéséről ő maga gondoskodott, a csempészéssel pedig egy magyar ismerősét, a másodrendű vádlottat bízta meg. A másodrendű vádlott kiutazott Spanyolországba, megvásárolta a mintegy 52 kilogramm marihuánát, valamint a szállítmány elrejtése érdekében csaknem 6000 kilogramm gyümölcsöt, amit azután a kamionsofőrként dolgozó édesapja közreműködésével szállított volna Magyarországra.

A hazaúton, 2015 augusztusában a francia hatóságok a spanyol-francia határ közelében ellenőrzés alá vonták a kamiont, a raktérben elrejtett több mint 50 kilogramm kábítószert megtalálták és lefoglalták.

Az ügy további vádlottjai a kábítószer többi magyarországi értékesítője, illetve vásárlója, összesen nyolc ember ellen emeltek vádat.

A Fővárosi Főügyészség a kábítószer-kereskedőket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele öt évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!