Megszakadt a kapcsolat a Bajkonúrból felbocsátott első angolai műholddal

Kék hírek, 2017.12.27

Megszakadt a kapcsolat szerdán Angola első műholdjával, amelyet Bajkonúrból bocsátott fel a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

A Roszkoszmosz szerint a kedd este fellőtt Zenit-2SB hordozórakéta és a Fregat elnevezésű gyorsítóblokk segítségével a szintén orosz építésű AngoSatot sikeresen pályára állították, ám a műholddal később a kapcsolat megszakadt, az űrszerkezetről nem érkeznek telemetrikus adatok.

A TASZSZ értesülése szerint az összeköttetés a napelemek kinyitásakor szűnt meg. Az orosz sajtóban megjelent előzetes feltételezések szerint a kapcsolat a komputer- vagy a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt szakadt meg.

Szakértők még nem adták fel a reményt a kommunikáció helyreállításával kapcsolatban, rámutatva, hogy hasonló esetek elő szoktak fordulni.

A műhold elvesztéséről hivatalosan egyelőre senki sem beszél, ám ha mégis ez történt, akkor az aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire működik megbízhatóan az orosz űrágazat. November 28-án a Vosztocsnij űrbázisról 19 műholdat indítottak el, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa "helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása" után.

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök helyettes szerdán a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva megerősítette azt a korábban hivatalosan cáfolt értesülést, amely szerint a Vosztocsnijból startolt Szojuz hordozórakétájának irányszögét úgy számították ki, mintha Bajkonurból bocsátották volna fel. Rogozin hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán "kemény és objektív" kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba. Rogozin "rendszerszerű hibákkal" vádolta a Roszkoszmosz vezetését, és hangsúlyozta a fiatalítás a technológiakorszerűsítés szükségességét.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a helyetteseivel december 4-én Gorkiban lefolytatott tanácskozáson sürgette a sikertelen műholdfelbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását, és rámutatott, hogy az eset miatt az orosz űrágazat jelentős presztízsveszteséget szenvedett el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!