Nyolc év börtönbüntetést szabtak ki az elmúlt évek leglátványosabb párizsi múzeumi lopásáért

Kék hírek, 2017.02.20

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték hétfőn az elmúlt évek egyik leglátványosabb párizsi múzeumi lopásának elkövetőjét, aki 2010-ben öt festményt, köztük egy Matisse-t és egy Picassót vitt el a Modern Művészetek Múzeumából.

Két társát hét, illetve hat évre ítélték, és mindhármukat közösen a kárnak megfelelő 104 millió eurós (32 milliárd forint) kártérítés megfizetésére is kötelezték a múzeumnak, miután a festmények egyelőre nem kerültek elő.

Az eltulajdonított képek: Picasso - Galamb borsóval; Matisse - La pastorale; Braque - Olajfa Estaque közelében; Modigliani - Nő legyezővel; Léger - Csendélet gyertyákkal. A legértékesebbnek a kubista Picasso-mű számít, értékét 23 millió euróra taksálják.

A lopást a 2010. május 20-án a reggeli nyitáskor, helyi idő szerint tíz perccel 7 óra előtt fedezték fel a Szajna partján, az Eiffel-toronnyal átellenben fekvő múzeumban. Egy videofelvételen egyetlen ember látszik, amint egy ablakon át behatol a múzeumba, és onnan elviszi a festményeket. A riasztóberendezés a lopás időpontjában hatástalanítva volt, és jóllehet éjjel három őr is szolgálatban volt az épületben, ők nem láttak semmit.

A legsúlyosabb büntetést a pókemberként elhíresült 49 éves Vjeran Tomic kapta, a nyolc év letöltendő szabadságvesztés mellett 200 ezer euró pénzbírságot is be kell fizetnie.

A bíróság kiemelte, hogy egy olyan visszaeső bűnözőről van szó, aki a "munkájának" tekinti a lopást. Ügyvédje, David Olivier Kaminski viszont arra emlékeztetett a perben, hogy Vjeran Tomic egyszerűen kihasználta a múzeum biztonsági rendszerének a hibáit, a riasztóberendezések ugyanis hónapok óta nem működtek. A horvát származású, párizsi lakosú férfit már 14-szer ítélték el műkincslopásért.

Egyik társát, Jean-Michel Corvez műkereskedőt hét év börtönbüntetésre és 150 ezer euró pénzbírságra ítélték, valamint eltiltották a műkereskedői hivatástól, és elkobozták a teljes vagyonát. A bíróság úgy látta, hogy ő vezényelte le a képrablást egy ismeretlen, állítólagos szaúdi megrendelő megbízásából, jóllehet a perben végig kisebbíteni próbálta a szerepét.

A 40 éves, órás foglalkozású Yonathan Birn a harmadik elítélt. Ő először megtartotta magának az ellopott Modigliani-képet, mert "beleszeretett", majd utóbb mégis megszabadult tőle a többi képpel együtt, amelyeket a műkereskedő nála rejtett el. Őt hat hónap szabadságvesztésre és 150 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!