Nyugat-balkáni embercsempész-hálózatot számoltak fel a hatóságok

Kék hírek, 2017.09.14

Nyugat-balkáni embercsempész-hálózatot számoltak fel a bosznia-hercegovinai, a horvát és a montenegrói hatóságok közös akciójuk keretében - számolt be róla a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán csütörtökön.

A rendőrség 21 embert fogott el, akiket azzal vádolnak, hogy török, szíriai és más közel-keleti migránsokat csempésztek Horvátországba és az Európai Unió más országaiba Bosznia-Hercegovinán keresztül. A hatóságok elfogták a hálózat vezetőjét is, egy török állampolgárt.

A bűnszervezet tagjai fejenként 3500-tól 5000 euróig terjedő összegért juttatták el a migránsok az Európai Unió valamely tagországába, a Bosznia-Hercegovinából Horvátországba juttatásért pedig 400 eurót kértek fejenként. Ez utóbbi esetben a feltételezett csempészek azt használták ki, hogy a török állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Bosznia-Hercegovinába, és már csak a boszniai-horvát határon kellett átjuttatni az embereket.

A boszniai határőrség közlése szerint az idei év első felében 172 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg, ami majdnem a duplája a tavalyi év első felében megkísérelt illegális átlépéseknek, 2016. január 1. és június 30. között 97 esetet regisztráltak.

A Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók a balkáni útvonalon Macedónián és Szerbián, majd Magyarországon vagy Horvátországon keresztül igyekeznek bejutni az Európai Unióba. Bosznia-Hercegovina felé csak kevesen indulnak el, ott ugyanis a hegyek nehezítik a közlekedést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!