Orosz hacker - Elhalasztotta a döntést az orosz hacker kiadásáról a prágai bíróság

Kék hírek, 2017.05.11

Elhalasztotta a döntést csütörtökön a prágai városi bíróság Jevgenyij Nyikulin orosz hacker ügyében, akinek kiadását Oroszország és az Egyesült Államok is kérte Csehországtól. A bíróság május 30-án fog újra foglalkozni az üggyel - közölte a cseh közszolgálati hírtelevízió.

A bíróság a döntést azután halasztotta el, hogy a hacker védője azt állította, nem kapta meg az összes szükséges dokumentumot az ügyről, ami megnehezíti ügyfele jogi képviseletét. A bíróság biztonsági okok miatt a prágai Pankrác börtönben ülésezett. A testület elnöke közölte: ilyen körülmények között nem tudja ellenőrizni a védelem állításait, ezért a döntést elnapolja.

Jevgenyij Nyikulint tavaly októberben Prágában vette őrizetbe a cseh rendőrség.

Washington a kiadatási kérelmet azzal indokolta, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Formsprings amerikai szerverek ellen. A kaliforniai szövetségi bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja Nyikulint.

Oroszország viszont azt kéri a csehektől, hogy Nyikulint mint orosz állampolgárt Moszkvának adják ki. Oroszország prágai nagykövetsége bírálta az Egyesült Államok eljárását, és "az orosz állampolgárok elleni, az egész világra kiterjedő hajtóvadászat részének", illetve "az amerikai jogrend másokra való ráerőszakolásának" minősítette azt.

A hacker jelenleg vizsgálati fogságban van. Amennyiben az a helyzet alakulna ki, hogy mindkét országba kiadható, akkor az ügyről az igazságügyi minisztériumnak, konkrétan a miniszternek kell a végső döntést meghoznia - közölte Markéta Puci, a prágai bíróság szóvivője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!