Pénzbírságot szabtak ki a szovjet hősi emlékmű rongálóira

Kék hírek, 2017.04.18

Garázdaság miatt pénzbírságot szabott ki a bíróság az V. kerületi Szabadság téren lévő szovjet hősi emlékművet festékkel dobálókra - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-t.

A bíróság közleményében felidézte: a két férfi hétfő délután narancssárga festéket tartalmazó lufikkal dobálta meg az emlékművet. Az V. kerületi rendőrök még aznap őrizetbe vették őket.

A törvényszék előtt a két férfi úgy vélekedett: tettük nem minősülhet szabálysértésnek, mert azt "figyelemfelkeltésnek szánták és politikai véleményüket szándékoztak" kinyilvánítani. Elmondták azt is, hogy a festék vízzel könnyen eltávolítható, s ezt korábban ellenőrizték is. Hozzátették: nem állt szándékukban semmiféle kárt okozni az emlékműben.

Védekezésüket a bíróság nem fogadta el - olvasható a törvényszéki közleményben. A bíróság azt állapította meg, hogy a férfiak tettükkel "a társadalmi együttélési szabályokkal nyíltan szembehelyezkedtek, és ekként kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amely objektíve alkalmas volt arra, hogy a cselekményt észlelőkben megbotránkozást keltsen".

A bíróság mindkét férfival szemben 30 ezer forint pénzbírságot szabott ki, amelyből a szabálysértési őrizetben töltött idő beszámításával fejenként 4 400 forintot megfizetettnek tekint.

A határozattal szemben a két férfi és védőjük az eljárás megszüntetése érdekében fellebbeztek, a szabálysértési hatóság tudomásul vette a határozatban foglaltakat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!