Spanyolországban eljárást indítottak a szíriai elnök egyik nagybátyja ellen

Kék hírek, 2017.04.04

Bűnszervezetben elkövetett pénzmosás gyanújával eljárást indított a madridi központi büntetőbíróság Rifát el-Aszad ellen, aki Bassár el-Aszad, jelenlegi szír elnök egyik nagybátyja és egykor Szíria alelnöke volt - közölte a spanyol sajtó kedden bírósági forrásokra hivatkozva.

A 79 éves férfi ellen indult nyomozás során kiderült: neki és családtagjainak több cégen keresztül összesen 503 ingatlantulajdona van Spanyolországban, köztük több birtok, luxus apartman, lakás, parkolóhely, amelyek összértéke eléri a 691 millió eurót (213 milliárd forint). Szinte mindegyik a dél-spanyolországi Costa del Sol legfényűzőbb részén, Marbellában és Puerto Banúsban található.

A bírósági források szerint vannak utaló jelek, hogy Rifat 1984-as száműzetésekor 300 millió dollárral (86 milliárd forint) hagyta el Szíriát, amely az államkasszából származott, és a pénzt ingatlanokba fektette Franciaországban. Ott tavaly nyáron indult ellene eljárás adócsalás, vesztegetés valamint pénzmosás miatt annak gyanújával, hogy közpénzek elsikkasztásával tett szert ingatlanvagyonára.

A francia hatóságok megtiltották számára, hogy elhagyja az országot, leszámítva egészségügyi okokból szükséges londoni utazásait.

Az Európai Uniós igazságügyi együttműködés keretében kezdték vizsgálni a hatóságok az ügy lehetséges spanyolországi szálait, és így bukkantak rá az el-Aszad családhoz köthető ingatlanokra.

A spanyol bíróság elrendelte a spanyolországi ingatlanvagyon zár alá helyezését, valamint 15 személyes és 76 céges bankszámla zárolását is.

Az ügyben Rifat el-Aszad mellett érintett több felesége, gyereke, és menye is.

Rifát el-Aszad egykor Háfez el-Aszad volt szíriai elnök (Rifát idősebb testvére) egyik legfőbb támaszának számított. 1982-ben azonban kegyvesztetté vált: azzal vádolták meg, hogy a Muzulmán Testvériség nevű mozgalom elleni véres leszámolást vezette, azon belül is Hama városának abban az évben lezajlott ostromát. Két évvel később elűzték Szíriából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!