Szerebrennyikov-pólókban hajoltak meg a Bolsojban a Nurejev című balett alkotói

Kék hírek, 2017.12.10

A sikkasztás gyanúja miatt házi őrizetben tartott Kirill Szerebrennyikov rendezőnek szabadságot követelő pólóban hajolt meg a közönség előtt a Bolsoj Színházban megrendezett bemutatón a Nurejev című balett alkotóinak egy része orosz sajtójelentések szerint.

A nézőtér a TASZSZ állami hírügynökség tudósítója szerint több mint negyedórán át ünnepelte tapssal és bekiabálásokkal a Szerebrennyikov által színpadra állított előadást a szombat esti premieren.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki ott volt az eseményen, kijelentette, hogy az előadásban nem talált semmilyen provokatív elemet és világjelentőségű eseményként minősítette a bemutatót.

A TASZSZ által megszólaltatott nézők egy része a rendezés újszerűségét méltatta, volt viszont, aki szerint a darab, amelynek vezérfonala egy árverés, amelyen a Nurejev életében jelentőséggel bíró tárgyakra lehet licitálni, inkább volt színházi előadás, mint balett. A szünettel együtt két és félórás előadás a gyerekkorától az emigráción át a végzetes betegségéig kíséri végig a világhírű táncművész életpályáját.

A premieren Vlagyiszlav Lantratov által megszemélyesített, a kór által legyengített Nurejev az előadás végén frakkot ölt és a zenekari árokból vezényli a Bolsoj muzsikusait. A beszámolók szerint a szereplők meghajlásakor mások mellett Nurejev-pólót viselt Ilja Gyemuckij, a darab zeneszerzője és Jurij Poszohov koreográfus is. A nézők egyebek között "Bravó, Kirill!" és "Szabadságot a rendezőnek'" bekiabálásokkal ünnepeltek. Szerebrennyikov rendezésében egyébként a Nurejev mellett jelenleg két színházi darab, az Erdő és a Kafka is fut Moszkvában.

Az illetékes bíróság hétfőn január 19-ig meghosszabbította a balettelőadást színpadra állító Szerebrennyikov augusztus óta tartó házi őrizetét, aki így nem lehetett ott a bemutatón. A nemzetközi hírű rendezőt azzal gyanúsítják, hogy 69 millió rubelt (mintegy 300 millió forintot) sikkasztott el, amelyet a kormány színházi előadásra adott. Letartóztatták korábban Hetedik stúdió elnevezésű vállalkozásának egyik munkatársát, két másikat házi őrizetbe helyeztek. Az egyik gyanúsított külföldre menekült a felelősségre vonás elől.

Szerebrennyikov, a Gogol Színház 48 éves rendezője tagadta, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást.

Az a tény, hogy a rendezőt megfosztották szabadságától, tiltakozást váltott ki az orosz értelmiség liberális oldalán és külföldön is. Többen felvetették a cenzúra lehetőségét, mert a Nurejev júliusra tervezett premierjét elhalasztották. Vlagyimir Urin, a Bolsoj Színház főigazgatója azonban úgy nyilatkozott, hogy a halasztásnak művészeti indokai voltak, a darab még nem volt elég kidolgozott. Urin közölte: Szerebrennyikov beleegyezett, hogy nélküle próbáljanak tovább.

A balett a Szovjetunióból 1961-ben Nyugatra szökött, 1993-ban osztrák állampolgárként az AIDS szövődményeinek következtében elhunyt, világhírű táncművész életét dolgozza fel.

Konzervatív körökben megütközést keltett, hogy az ország fő színpadára állítsák a tatár származású, homoszexuális balett-táncos és koreográfus történetét, akit a Szovjetunióban hazaárulónak bélyegeztek, és aki a párizsi opera balettigazgatói tisztségéig vitte. Bírálatot váltott ki az - a művészvilágban megfogalmazott - igény is, hogy Szerebrennyikov részesüljön megkülönböztetett hatósági bánásmódban az ellene folytatott büntetőeljárás alatt.

A bíróság korábban elutasította a rendezőnek azt a kérését, hogy folytathassa a munkát a balettelőadáson.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a civil társadalom fejlesztése és az emberi jogok kérdésében illetékes tanács október végi ülésén kijelentette, hogy Szerebrennyikov ellen nem politikai ügyben, hanem gazdasági bűncselekmény ügyében nyomoznak. Vlagyimir Megyinszkij kultuszminiszer azonban - aki miatt egyes sajtóértesülések szerint a nyári premiert elhalasztották - szóba hozta annak lehetőségét, hogy a Nurejev produkcióval megsértette a 2013-ban meghozott, a "melegpropagandát" megtiltó törvényt. Megyinszkij pénteken a balett főpróbáját tekintette meg.

A Nurejev című balettra a jegyeket novemberben néhány óra alatt elkapkodták Moszkvában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!