Szíria - Moszkva szerint a kormányhadsereg egy fegyverraktárra csapott le Idlíb tartományban

Kék hírek, 2017.04.05

A szíriai légierő nem vegyi támadást, hanem a felkelők egy nagy fegyverraktára elleni légicsapást hajtott végre Idlíb tartományban - közölte szerdán Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő közlése szerint, amelyet az Interfax orosz hírügynökség idézett, a szíriai légteret ellenőrző orosz eszközök adatai arról tanúskodnak, hogy kedden Han Sejkun település keleti részén a szíriai légierő mért csapást a felkelők (orosz szóhasználat szerint a terroristák) egy fegyver- és lőszerraktárára, amelynek területén olyan "műhelyek voltak, amelyekben mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő".

Az orosz védelmi tárca állítása szerint ebből az üzemből szállítottak vegyi fegyvereket Irakba is, mint azt a nemzetközi ellenőrök, valamint a helyi hatóságok korábban megállapították.

Az orosz hadügy adatai szerint tavaly év végén ebből a raktárból származó, mérgező anyaggal töltött lövedékeket vetettek be a felkelők Aleppóban. Az internetre felkerült videofelvételek alapján látható, hogy a Han Sejkun-i sebesülteknél ugyanazok a tünetek jelentkeztek, mint tavaly ősszel az ostromlott észak-szíriai városban megsebesülteknél. Ez utóbbi esetnél a vegyi fegyver használatának minden körülményét jegyzőkönyvben rögzítették, beleértve a talajminták adatait, és az erről szóló dokumentumokat átadták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW). Az OPCW ugyanakkor azóta is "tanulmányozza" az adatokat, amelyek bizonyítják, hogy a lázadók mérgező anyagokat használtak - hangsúlyozza Konasenkov.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) kedden arról számolt be, hogy mérges gázzal hajtottak végre légicsapást kedden Szíria északnyugati részén, Han Sejkun településen, legalább 58 ember, köztük tizenegy gyermek halálát okozva. Jogvédők szerint vagy a szíriai vagy az orosz légierő hajtotta végre a támadást. Mind Damaszkusz, mind az orosz védelmi tárca cáfolta, hogy vegyi fegyvereket vetett volna be a település ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!