Szkripal-ügy - Kreml: megbocsáthatatlan Putyin emlegetése az incidenssel kapcsolatban

Külföld, 2018.03.16

Sokkolónak és megbocsáthatatlannak minősítette a Kreml szóvivője, hogy Boris Johnson brit külügyminiszter a Szkripal-üggyel összefüggésben szóba hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét.

"Több szinten és több szituációban közöltük már, hogy Oroszországnak nincs köze ehhez a történethez. Bármilyen utalás az elnökünkre vagy az ő említése (ezzel az üggyel kapcsolatban) nem más, mint a diplomácia szempontjából sokkoló és megbocsáthatatlan magatartás" - jelentette ki Dmitrij Peszkov szóvivő az Interfax hírügynökségnek.

Peszkov a történteket diplomáciai vétségnek nevezte.

Johnson pénteken kijelentette: a brit kormány véleménye szerint "elsöprően nagy valószínűséggel" Putyin döntése volt, hogy "a 2. világháború óta első ízben idegmérget használjanak Európában".

Boris Johnson, aki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel együtt tett látogatást a második világháború elején lengyel alakulatok részvételével megvívott angliai csata londoni múzeumában, az eseményen jelen lévő újságíróknak kijelentette: Nagy-Britanniának nem az orosz néppel, nem a Nagy-Britanniában élő oroszokkal, hanem "a Putyin vezette Kremllel" van vitája.

Hozzátette: nem szabad megengedni, hogy a Salisburyben történtek Oroszország-fóbia kialakulásához vezessenek.

Peszkov egyébként azt is kijelentette, hogy Moszkva "bármely pillanatban" válaszolhat az ellene London által bejelentett büntetőintézkedésekre. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő péntek este közölte, hogy az orosz fél az ezzel kapcsolatos összes döntést meghozta, és ezekről hamarosan mind a brit felet, mind a közvéleményt tájékoztatni fogja.

Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt, ami mögött a brit miniszterelnök szerint "nagy valószínűséggel" Oroszország áll.

A kiemelt bűnügyekkel foglalkozó orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy vizsgálatot indít az orosz állampolgárságú Julija Szkripal elleni gyilkossági kísérlet, valamint a Londonban kedden holtan talált Nyikolaj Gluskov, az Aeroflot légitársaság volt vezérigazgatója meggyilkolásának ügyében. Gluskov a Nagy-Britanniában 2013-ban rejtélyes körülmények között meghalt Borisz Berezovszkij volt orosz kormányzati tisztségviselő és oligarcha bizalmasa volt.

Az SZK egyúttal azt is bejelentette, hogy kész együttműködni a brit társszolgálatokkal.

Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, diplomáciai jegyzékben értesítették arról, hogy Szergej és Julija Szkripal állapota válságos. Ezt elégtelennek nevezte, és elmondta, hogy Gluskovnak a brit hatóságok által gyilkosságként minősített halálával kapcsolatban semmilyen információt nem kapott.

Elmondta, hogy a kiutasított 23 orosz diplomata kedden távozik majd Nagy-Britanniából. Az intézkedés a családtagokkal együtt mintegy 80 főt érint.

Jakovenko szerint egyébként az RT orosz állami csatorna nagy-britanniai betiltásának kérdése lekerül a napirendről. Az orosz külügyi szóvivő kedden kilátásba helyezte, hogy az RT kiutasítása esetén Oroszországban valamennyi brit tudósító ugyanerre a sorsra jut.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!