Szlovák belpolitikai válság - A kormányfő az alkotmány és a választások eredményeinek tiszteletben tartására szólította fel az elnököt

Kék hírek, 2018.03.07

Az alkotmányos keretek és a parlamenti választás eredményeinek tiszteletben tartására szólította fel Andrej Kiska szlovák államfőt Robert Fico miniszterelnök szerdán a pozsonyi kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

"Azt üzenem az elnök úrnak, hogy tartsa tiszteletben a parlamenti választások eredményeit, lépései legyenek felelősségteljesek" - jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: az Andrej Kiska által kezdett "politikai hazárdjátékok nem vezetnek a belpolitikai helyzet lecsillapításához, átlépik az alkotmányos kereteket, és forgatókönyvük nem Szlovákiában íródott".

A szlovák kormányfő arra reagált, hogy Andrej Kiska a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és barátnője meggyilkolása után az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva javaslatot tett a kormány széles körű átalakítására vagy előrehozott választások kiírására, és azt is bejelentette, hogy szerdán tárgyalásokat kezd az ellenzéki pártokkal az ország jövőjéről.

"Az elnöki palotában ma egy olyan forgatókönyv megvalósítása kezdődött el, amelynek egyértelmű célja, hogy megváltoztassa az államon belüli erőviszonyokat" - szögezte le a szlovák miniszterelnök. Hozzátette: Andrej Kiska ezzel a kezdeményezésével olyan ellenzéki játékba kezdett, amelynek célja a káoszteremtés és az előrehozott parlamenti választások elérése.

"Hogyan akarja az elnök +megújítani az állammal szembeni bizalmat+, ha a találkozóra csak az ellenzéki pártokat hívta meg" - tette fel a kérdést Robert Fico.

A szerdán kezdődött egyeztetésre Kiska csak a pozsonyi parlamenti ellenzék három pártját hívta meg, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), a politikailag nehezen behatárolható Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO), valamint a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) csoportosulás képviselőit. Az egyeztetésre sem a kormánykoalíció pártjai, sem az ellenzéki, önmagát nemzeti-keresztényként meghatározó, hangsúlyosan euroszkeptikus és a NATO struktúráiból való kilépést szorgalmazó Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS) nem kapott meghívást.

Az Amerikai Egyesült Államokból hazatért vállalkozóként elnökké választott Kiska kezdeményezését már vasárnap a demokratikus választási eredmények megtagadásának minősítette Robert Fico, aki annak a nézetének is hangot adott, hogy az újságíró-gyilkosság után történtek a szlovák állam teljes destabilizációját célzó kísérlet részei, és Kiska "az ellenzék oldalára állt, amely államcsínyt akar".

Fico korábban azt is firtatta, hogy milyen okból találkozott Andrej Kiska tavaly szeptemberben New Yorkban Soros Györggyel. A magyar milliárdos kedden Fico felvetésére szóvivőjén keresztül azt üzente: a találkozó témája a szlovákiai roma kisebbség integrációja volt. Robert Fico erre úgy reagált, hogy "hazugság a köbön."

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Most-Híd vegyes párt alkotta hármas kormánykoalíciónak jelenleg 78 képviselője van a 150 fős pozsonyi parlamentben. Szlovákiában az inkább csak jelképes jogkörökkel rendelkező államfő nem kezdeményezhet előrehozott parlamenti választást, ezt a parlament teheti meg, egy ilyen javaslat jóváhagyására 90 támogató szavazat szükséges. Ennyi voks összegyűjtésére csak akkor lenne esély, ha az összes ellenzéki párt összefogna, és a koalíciót annak két kisebb pártja, az SNS és a Most-Híd is elhagyná. A hatályos szabályozás szerint azonban, ha a kormánykoalíció elveszti többségi támogatását a parlamentben, a kormány egyes jogkörei ideiglenesen az államfőhöz kerülnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!