Több mint kilencmilliárd forintból épül tovább Nyíregyháza nyugati elkerülője

Kék hírek, 2018.03.05

Két, összesen 7,8 kilométer hosszú útszakasszal bővül a Nyíregyházát nyugatról elkerülő út; a 9,2 milliárd forint értékű, kizárólag hazai forrásból finanszírozott beruházás alapkövét hétfőn tették le a nyírségi megyeszékhelyen.

A két ütemben megvalósuló, 2019 negyedik negyedévére elkészülő útfejlesztésről Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az ünnepségen elmondta: ezzel a beruházással válik teljessé a város nyugati elkerülője, ami az M3-as autópályát kapcsolja össze a település északi részén fekvő Nyírszőlőssel és Sóstógyógyfürdővel.

Az elkerülő nemcsak a város mindennapi közlekedését fogja segíteni, hanem a nemzetközi tranzitforgalmat is el tudja majd vezetni a sztráda irányába, tehermentesítve a kamionoktól a belváros körútját - mondta. Megjegyezte, az útszakasz országosan is jelentős iparfejlesztési területet nyit meg a közvetlen autópálya-kapcsolattal, az elkerülő már meglévő részéből pedig már sokat profitáltak az itt működő nagyvállalatok, így például a dán Lego.

Az első, a 36-as főúttól a Tokajt és Nyíregyházát összekötő 38-as főútig tartó mintegy 3,8 kilométer hosszú szakasz bekerülési költsége csaknem 5,4 milliárd forint. A kétszer egysávos úton egy körforgalmat és egy hidat építenek ki a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vasúti fővonal felett. A második, 4,1 kilométer hosszú, szintén kétszer egysávos szakasz a 38-as főúttól a nyírszőlősi útig tart, beruházási költsége 3,7 milliárd forint lesz. Mindkét szakaszon idén áprilisban indulnak a kivitelezési munkák.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója emlékeztetett, a nyugati elkerülő első két - az M3-as autópályától a 36-os főútig tartó hét kilométeres - része 2015-ben készült el, ennek a folytatásaként készül el a következő két ütem. Az épülő utak kivitelezője a Zemplénkő Kft., illetve a Ke-Víz 21. Zrt. lesz.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, az új útszakasz az ipari területek könnyebb megközelíthetőségét és a tranzitforgalom elvezetése teszi lehetővé. Vinnai Győző országgyűlési képviselő szavai szerint a nyugati elkerülő "bezárásával" a Nyíregyházától északra fekvő, valamint a rétközi települések számára is könnyebben elérhető lesz az M3-as autópálya.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!