Útdíjfizetési szolgáltató: már bolgár, szerb és szlovén nyelven is lehet viszonylati jegyet vásárolni

Kék hírek, 2017.10.02

Már bolgárul, szerbül és szlovénul is elérhetőek a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer (HU-GO) értékesítési pontjain található útvonaltervező eszközök, az úgynevezett kioszkok szolgáltatásai, amelyek segítségével a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművek tulajdonosai vagy sofőrei útvonalat tervezhetnek és viszonylati jegyet válthatnak - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer termináljai, az úgynevezett kioszkok magyarul, angolul, németül, csehül, lengyelül, oroszul, románul, szlovákul és törökül voltak elérhetők, ez a nyelvi csomag bővült szeptember 25-től a bolgár, a szerb és a szlovén nyelvekkel.

A HU-GO négy évvel ezelőtti indulásakor meghatározott nyelvi csomag a kioszkoknál most változott először. Az új nyelvek aktiválását az indokolta, hogy a bolgár, a szerb és a szlovén teherfuvarozók évek óta jelentős arányt képviselnek a megszolgált útdíjat bevalló külföldi úthasználók között. A viszonylati jegyet használó külföldi járművek között a bolgár felségjelzésűek aránya 13,5 százalék, a szerb felségjelzésűeké 4,5 százalék, a szlovén felségjelzésűeké pedig 2 százalék. Az országok sorrendjében ezen a téren Bulgária a harmadik, Szerbia az ötödik, míg Szlovénia a tízedik helyen áll, miközben a listát Románia vezeti 34,9 százalékkal - olvasható az útdíjfizetési szolgáltató közleményében.

Az NÚSZ rendszeresen elemzi az e-útdíj rendszer értékesítési és forgalmi statisztikáit, amelyek megmutatják, hogy mely országok teherfuvarozói veszik leginkább igénybe a magyarországi díjköteles úthálózatot. A társaság ennek eredménye alapján dönt arról, hogy a HU-GO kommunikációs felületeit és csatornáit milyen nyelveken teszi elérhetővé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!