Vádat emeltek a tavaly az M5-ösön igazoltató rendőröket elsodró kamionsofőr ellen

Kék hírek, 2018.01.03

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt szerdán vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség azzal a kamionsofőrrel szemben, aki tavaly februárban az M5-ös autópálya leállósávjában igazoltatást végző rendőröket sodort el. A balesetben egy rendőrnő a helyszínen életét vesztette.

Az ügyészség szerdai közleményében felidézte: a vádlott 2017. február 13-án 9 óra előtt egy kamiont vezetett az M5 autópályán Budapestről Szeged felé. A jármű 83-85 kilométer/óra sebességgel haladt, amikor az autópálya 23. kilométerszelvényénél, Gyál térségében járva a férfi nem az útra, a vezetésre figyelt, hanem a rádiót próbálta új frekvenciára hangolni. Emiatt nem tartotta az út vonalvezetését, hanem a leállósávba hajtott, ahol éppen rendőri intézkedés folyt. Ott egy civil, de megkülönböztető fényjelzését működtető, de szolgálati gépkocsi állt, mögötte pedig az intézkedés alá vont autó. Az ellenőrzött jármű utasa az autóban ült, a biztonsági öve be volt kapcsolva. Az intézkedő rendőrök a járművek mellett álltak.

A vádlott a kamionnal hátulról nekiütközött a leállósávban álló személygépkocsinak, az pedig a rendőrök szolgálati gépkocsijának. A személygépkocsi megpördült, majd az árokban megállt. A kamion a szolgálati járművet még maga előtt tolta, ami aztán a vadvédő hálónak ütközve állt meg. A kamion a járművek mellett álló rendőröket elsodorta.

A balesetben az igazoltatott jármű vezetője, egy nő és az egyik rendőr súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el. A másik rendőr, egy rendőrnő a baleset során olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a kamiont vezető férfit, bűnösségéről a Dabasi Járásbíróság fog dönteni - olvasható az ügyészségi közleményben.

Az eset után két nappal, tavaly február 15-én a Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte a román állampolgárságú kamionsofőr előzetes letartóztatását. A végzés ellen a vádlott és védője fellebbezett, s 2017. február 23-án a Budapest Környéki Törvényszék megszüntette a férfi előzetes letartóztatását, így azóta szabadlábon van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!