Völner Pál: új tanács létrehozását javasolja Észtország a kommunizmus bűntetteinek feltárására

Kék hírek, 2017.08.23

A kommunizmus bűntetteinek feltárására és emlékezetben tartására új tanács létrehozását javasolta Észtország szerdán Tallinnban azon a konferencián, amelyet az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja szervezett - erről tájékoztatta az MTI-t telefonon Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A platformot 18 állam - köztük a visegrádi négyek, így Magyarország - 51 szervezete támogatja. A konferenciára - amelyet Észtország az Európai Unió soros elnökeként szervezett - több ország igazságügyi miniszterét delegálta, Magyarországot Völner Pál képviselte. Mint mondta, az értekezlet időpontjaként a szervezők augusztus 23-át választották, a totalitárius diktatúrák, a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak európai emléknapját.

Völner Pál beszámolt arról, hogy az észt elnökség nyilatkozatjavaslattal állt elő, melynek legfőbb pontja a kommunista rendszerek bűntetteit nyomozó tanács létrehozása. Ennek a testületnek három fő feladata lenne. Mindenekelőtt elő kellene mozdítania a nyomozást és a büntetőeljárások lefolytatását a legsúlyosabb, azaz az emberiesség elleni bűncselekmények - népirtás, háborús bűncselekmények, kínzás - tekintetében, és evégett nemzetközi együttműködést kellene kialakítania. Másodsorban a tanácsnak általánosan fel kellene hívnia a figyelmet a kommunista rendszerek által elkövetett kegyetlenségekre, meg kellene ismertetnie ezeket azokkal az ifjabb nemzedékekkel, amelyeknek nemigen vannak ismereteik ezekről. A tanács harmadik feladata a nemzeti nyomozások és büntetőeljárások minőségének fejlesztése lenne, melynek keretében a létrehozandó tanács együttműködne a nemzeti ügyészségekkel, nyomozó hatóságokkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!