Zsarolás gyanújával őrizetbe vették egy ukrán hírportál főszerkesztőjét Kijevben

Kék hírek, 2017.06.23

Zsarolás gyanújával őrizetbe vették az ukrán hatóságok péntekre virradóra a kjevi vezetéssel szemben kritikus, orosz nyelvű strana.ua hírportál főszerkesztőjét, Igor Guzsvát - közölte Jurij Lucenko főügyész a Facebookon.

Lucenko közlése alapján a főszerkesztő 10 ezer dollárt követelt és kapott azért, hogy ne jelentessen meg a hírportálon egy kompromittáló anyagot egy - a főügyész által meg nem nevezett - politikusról. Állítása szerint ezt bizonyító hang- és videofelvételek vannak a hatóságok birtokában.

Az éjjel a főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai házkutatást is tartottak a szerkesztőségben.

Guzsva azt állítja, hogy az ügy koholmány. Elmondása szerint a hírportál egy kritikus írást jelentetett meg Dmitro Linykóról, a kormányból kivált, most ellenzékben lévő Radikális Párt parlamenti képviselőjéről.

"Néhány hónapja Linyko emberei beállítottak, és 20 ezer dollárt ajánlottak azért, hogy vegyünk le egy anyagot (az oldalról). Nemet mondtunk, s azóta próbálnak ellenünk bűnügyet koholni" - mondta a főszerkesztő.

A BBC orosz szolgálatának jelentése szerint Guzsva ellen, aki korábban a Vesztyi című orosz lap ukrajnai verziójának főszerkesztője volt, adófizetés elkerüléséért már indítottak eljárást. Guzsva akkor azt állította, hogy a Petro Porosenko ukrán elnök és környezete elleni korrupciós vádakról szóló anyaguk miatt indult ellene az eljárás.

A főszerkesztőt rögvest védelmébe vette az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori kormányának két tagja, Olena Lukas volt igazságügyi miniszter és Olekszandr Vilkul korábbi miniszterelnök-helyettes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!