Karikó Katalin is részt vesz az Európai Parlament nőnapi szemináriumán

Koronavírus, 2021.02.24

Női vezetők a Covid19 elleni küzdelemben – Fókuszban a kutatók és az egészségügyi dolgozók címmel nőnapi online szemináriumot rendez az Európai Parlament március 3-án. A nemzetközi nőnaphoz kapcsolódó eseményen előad Karikó Katalin, a BioNTech RNA Pharmaceuticals első alelnöke is.

Karikó Katalin
A Szegedről indult tudós Maria Rosaria Capobianchi, kutató, a Lazzaro Spallanzani Virológiai Laboratorium vezetője, valamint Susana Solís Pérez (Renew frakció, Spanyolország) EP-képviselő társaságában fog aktuális kérdésekről beszélni jövő hét szerdán délelőtt. A magyar biokémikus 40 éve dolgozik a jelenleg ismert védőoltások fejlesztési lehetőségein és közelebbről az mRNS módszeren. A BioNtech és a Pfizer oltóanyag-fejlesztő csoportjának vezetője, az mRNS-alapú oltóanyag társ-szabadalmaztatója, számos hazai és nemzetközi állami és szakmai elismerés tulajdonosa.

A szeminárium célja az, hogy rávilágítson a nőnap közeledtével arra a tényre, hogy a gyengébbik nem képviselői óriási áldozatokat hoznak az élet minden területén a járvány elleni küzdelemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-es adatai alapján annak ellenére, hogy a női egészségügyi dolgozók a Covid19 elleni harc élvonalában küzdenek minden nap, és 96 millió fővel az egészségügyi és szociális ágazatban a munkaerő 70,4%-át teszik ki, a foglalkozási szegregációt alakító hierarchikus struktúrák és nemi sztereotípiák miatt megkülönböztetéssel és hátrányokkal kell szembenézniük,
ideértve a béreket is.

Az EU célja, hogy intézkedéseket hozzon az ilyen jellegű járványok nemi vonatkozású negatív hatásainak minimalizálása érdekében, valamint meg kell hallgatni a világjárványra adott válasz élvonalában dolgozó nőket és tanulni kell tőlük. Első lépésként minden tagállamban át kell ültetni a gyakorlatba az uniós Munka és Magánélet Egyensúlya irányelvet, ami jelentős segítséget jelenthet a nőknek.
(Webrádió)

Címkék

Karikó Katalin
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!