Koronavírus - A belga parlament a járvány kezelését kivizsgáló különleges bizottságot hoz létre

Koronavírus, 2020.06.26

A kétkamarás belga szövetségi parlament pénteken elfogadta a koronavírus-járvány kezelését kivizsgáló különleges bizottság létrehozására irányuló indítványt.

Sajtójelentések szerint a bizottság feladata annak vizsgálata, hogy szövetségi szinten milyen döntések és intézkedések történtek az országban a járvány kezdete óta, mennyire voltak a belga egészségügyi intézmények felkészülve a pandémiára, orvosi és védőfelszerelések valamint kórházi kapacitások tekintetében. A testület értékelni fogja emellett, a kormány és az egészségügyi hatóságok kommunikációját, továbbá a gyógyszeriparral kötött állami megállapodásokat.

Catherine Fonck belga kereszténydemokrata képviselő, a bizottság létrehozásának egyik kezdeményezője Twitter üzenetében úgy fogalmazott, hogy a belga kormány nem cselekedett időben, és nem vezetett be megelőző intézkedéseket, még akkor sem, amikor a vírus februárban már egész Olaszországban elterjedt. A helyi sajtó arról is beszámol, hogy a különleges bizottság azt is megvizsgálná miért nem volt kiterjedtebb a vírusszűrés az országban, és miért nem vezettek be a hatóságok idejében látogatási tilalmat az belga idősotthonokban.

Belgiumban volt a járványhoz köthető egyik legtöbb elhalálozás a lakosság számához viszonyítva világon: 11,5 millió főt számláló országban, 9731-en haltak bele a COVID-19 betegségbe. A fertőzöttek száma pénteken 99-el bővült, így a regisztrált fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret.

A szomszédos Hollandiában pénteki hírek szerint, az intenzív osztályokon ápolt betegek száma - március közepe óta először - 40 alá csökkent

"Az intenzív ellátásban részesülők száma szerencsére már nagyon alacsony, és az új fertőzöttek száma is napról napra csökken" - nyilatkozta Ernst Kuipers a holland ápolók szövetségének elnöke a helyi médiának.

Az országban közel 3000 ember kapott intenzív kezelést, ebből 864-et nem lehetett megmenteni.

Pénteken a holland közegészségügyi hatóság további 96 fertőzést regisztrált, így a 17 millió lakosú országban az azonosított fertőzések száma átlépte az 50 ezret. Ugyancsak pénteken 3 új áldozatot követelt a kór, így a járványhoz köthető betegségben immáron több, mint 6100-an hunytak el. A közegészségügyi hatóság egyben azt is bejelentette, hogy a járvánnyal kapcsolatos statisztikákat a hétvégétől kezdve, már csak heti szinten tesznek közzé.

Luxemburgban az előző napokhoz képest kissé megemelkedett az új fertőzések száma: az egészségügyi minisztérium adatai szerint, pénteken 22 új fertőzést rögzítettek a hatóságok. Covid-19 betegség okozta haláleset már hetek óta nem történt a nagyhercegségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!