Koronavírus - A korlátozások feloldásánál többet várnak az olasz kiskereskedelmi kisvállalkozások

Koronavírus, 2020.06.29

A járványvédelmi korlátozások feloldása kevés lesz ahhoz, hogy az olaszországi kiskereskedelmi és gasztronómiai kisvállalkozások behozzák a zárlat idején elszenvedett veszteségeiket, sőt, néhánynak közülük még a működés újraindítása is gondot okoz. Szakmai képviseletük ezért áfacsökkentést vár a kormánytól.

A Confesercenti kiskereskedelmi szakmai képviseleti szervezet felmérése szerint a vendéglátási ágazatban a kisvállalkozások 51,3 százaléka szenvedett el forgalomcsökkenést az év első felében, és 61,5 százalékuk jelenleg is likviditási problémákkal küzd. Nyolc százalékuk pedig nem tudta újraindítani üzletét a járványvédelmi korlátozások feloldását követően sem.

A Confesercenti szerint a kiskereskedelmi és gasztronómiai cégek számára leginkább az jelent problémát, hogy az év első felében családonként 1879 euróval csökkent a lakossági fogyasztás Olaszországban. Az emberek ugyanis kevesebbet öltenek, mert nehezebb időkre tartalékolnak. A kiadások a tehetősebb régiókban nagyobb mértékben estek vissza: Trentino tartományban például családonként 2227 euróval, Calabria tartományban pedig mindössze 1294 euróval.

"Szükséges lenne mielőbb hozzásegíteni a lakosságot kiadásai növeléséhez, különös tekintettel arra, hogy az ország bruttó haza termékének előállítása jórészt a belföldi fogyasztásra támaszkodik" - mutatott rá Patrizia De Luise, a Confesercenti elnöke.

A kiskereskedelmi szakmai képviselet a forgalom fellendítése érdekében az áfa átmeneti csökkentését szeretné elérni a kormánynál, főként a leginkább súlyosan érintett ágazatokban. A csökkentés átmeneti jellege ugyanis vásárlásaik fokozására késztetné a lakosságot.
https://www.confesercenti.it/blog/consumi-confesercenti-nel-primo-semestre-1-879-euro-di-spesa-a-famiglia/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!