Koronavírus - Az Egyesült Államok négy tagállamában megugrott az új fertőzések száma

Koronavírus, 2020.09.25

Az Egyesült Államok négy tagállamában megugrott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma csütörtökön.

Wisconsinban, Dél-Dakotában, Montanában és Utah államban regisztráltak egy nap alatt sok új fertőzöttet.

Az északnyugati Montanában 330, Dél-Dakotában pedig 463 új esetet diagnosztizáltak csütörtökön. Utah állam kormányzója, Gary Herbert bejelentette: rekord számú, 1198 új fertőzöttet azonosítottak. Nagyon gyorsan terjed a vírusfertőzés a középnyugati Wisconsinban is, ahol Tony Evers kormányzó még kedden közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett, és novemberig meghosszabbította a kötelező szájmaszk viselésére vonatkozó rendelet érvényét. Csütörtökön 1883 új fertőzöttet igazoltak, legtöbbjüket az állam déli vidékein.

New York kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette: amennyiben lesz koronavírus elleni vakcina, amelyet a szövetségi kormányzat, illetve az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyez, New York állam ezt nem fogja elfogadni, hanem maga is bevizsgáltatja az oltóanyagot. Az úgynevezett független vizsgálatot Cuomo azzal indokolta, hogy "nem bízik" a Trump-kormányzatban.

"Annak alapján, ahogyan a szövetségi kormányzat kezelte a vakcinaügyet, nagyon komoly kérdések merülnek fel, hogy vajon ezt nem politizálta-e át" - fogalmazott a kormányzó. Leszögezte azt is: nem ajánlja New York állam lakosainak, hogy megbízzanak egy olyan vakcinában, amelyet a kormányzat engedélyezett.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint egyébként csütörtökön az Egyesült Államokban több mint 37 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, s ez a fertőzések lassan csökkenő arányát mutatja. A szövetségi kongresszus alsóházában a demokrata párti képviselők csütörtökön új tervezettel rukkoltak elő: 2,4 ezermilliárd dolláros csomagtervük a koronavírus-járvány miatt megrendült kisvállalkozások, éttermek és légitársaságok megsegítését is célul tűzte ki. A republikánusok törvényhozók szerint azonban a november 3-i választások előtt már nem sok esély van e csomagterv megvitatására és megszavazására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!