Koronavírus - Az EU és Japán szorosan együttműködik a járvány elleni harcban

Koronavírus, 2020.05.26

Megerősítette együttműködését a koronavírus-járvány elleni küzdelemben az Európai Unió és Japán azon a csúcstalálkozón, amelyre videokonferencia formájában került sor kedden.

A találkozón, amelynek "házigazdája" ezúttal az Európai Unió volt, Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és Sindzó Abe japán miniszterelnök közös fellépést ígért a járvány elleni küzdelemben, kiemelve a globális szolidaritás, a nemzetközi együttműködés és a többoldalúság fontosságát.

A résztvevők a jövőbeli járványok megelőzése érdekében szükségesnek ítélték, hogy a jelenlegi helyzetből levonják a tanulságokat, továbbá megvitatták az e tekintetben meghozandó lépéseket. Charles Michel kijelentette, hogy szükség van a nemzetközi szervezetek reformjára is, és fontosnak mondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványkezelési tevékenységét megvizsgálják, és levonják ebből a megfelelő következtetéseket.

A vezetők megerősítették elkötelezettségüket aziránt, hogy folyamatos finanszírozást biztosítanak a hatékony vírusellenes gyógyszerek, kezelések és oltások kifejlesztésére, és annak érdekében, hogy ezek mindenki számára megfizethető áron álljanak rendelkezésre.

Hangsúlyozták továbbá eltökéltségüket, a gazdaságok újjáépítése és fenntarthatóbbá, ellenállóbbá tétele érdekében, összhangban a klímasemlegességet 2050-re kitűző uniós menetrenddel, a fenntartható fejlődés céljaival és a párizsi éghajlatvédelmi megállapodással. Emellett megvitatták a koronavírus-járvány geopolitikai következményeit, és megerősítették elkötelezettségüket az összehangolt szabályokon alapuló nemzetközi rend fenntartása iránt.

Az unió és Japán 2018 júniusában gazdasági partnerségi megállapodást írt alá. Az egyezmény az Európai Unió egyik legnagyobb horderejű megállapodása volt, amely több mint 600 millió embert magában foglaló, nyitott kereskedelmi övezetet hozott létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!