Koronavírus - Az olaszországi tartományok egynegyedében egyetlen új fertőzöttet sem diagnosztizáltak

Koronavírus, 2020.05.26

Alto Adige, Molise, Basilicata, Szardínia valamint Calabria tartományban egyetlen új fertőzöttet sem diagnosztizáltak az utóbbi egy nap alatt a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint. A halottak huszonnégy óra alatti emelkedése az egymást követő harmadik nap száz alatt maradt. A tenor Andrea Bocelli bejelentette, hogy márciusban ő is pozitívnak bizonyult.

Hetvennyolcan haltak meg egy nap alatt, a vasárnap ötven és a hétfői kilencvenkettő után. A halottak száma így elérte a 32 955-t.

Az aktív fertőzöttek száma 52 942-re csökkent. Ötszázhuszonegyre esett vissza az intenzíven kezeltek száma. Öt tartományban egyetlen új fertőzöttet sem jelentettek: Calabriában szombat óta nem diagnosztizáltak új fertőzöttet.

A gyógyultak száma túllépte a 144 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 230 555-t.

Az egész országban mintegy 300 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ennek két harmadát Lombardia és a vele szomszédos Piemont tartományban.

Lombardiában az idősotthonok mintegy 60 ezer lakóját és személyzetét tesztelték, és harminc százalékuk bizonyult pozitívnak.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter arra kérte az olaszokat, vegyenek részt a Vöröskereszt hétfőn indított ellenanyagmérő tesztjén, amelybe 150 ezer személyt akarnak bevonni. A telefonon megkeresetteknek eddig csak 25 százaléka mondott igent.

A tenor Andrea Bocelli nyilvánosságra hozta, hogy március első felében pozitívnak bizonyult egész családjával együtt. Elmondta, hogy enyhe hőemelkedésen túl tünetmentes volt. Hangsúlyozta, hogy gyógyulása óta vérplazma-donorrá vált.

A felmérések szerint az olaszok kilencven százaléka veszi fel a szájmaszkot, amikor utcán tartózkodik. Többségük naponta több mint tízszer mos kezet. A május 18-i újranyitástól emelkedett a közlekedési balesetek száma a tömegközlekedési eszközök helyett kerékpárral közlekedők számának jelentős növekedése miatt. Nőtt az elütött gyalogosok száma is, mivel közülük többen az emberekkel teli járdák helyett az úttesten közlekednek.

Róma főpolgármestere bejelentette, hogy 25 eurótól 500 euróig terjedő bírsággal sújtják azokat, akik a használt szájmaszkokat, védőkesztyűket az utcán, a parkokban eldobálják.

A 200 ezer lakosú lombardiai Brescia városában, ahol február vége óta több mint 14 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak és több mint négyszázan haltak meg, pszichológiai segélyszolgálat indult a meggyógyult betegek támogatására. A volt betegek beszámolóiból kiderül, hogy fizikai gyógyulásuk ellenére a Covid-19 fertőzés miatti megpróbáltatások mély lelki nyomot hagytak bennük: félnek az újbóli megbetegedéstől, alvászavarral küszködnek, tartanak a társadalmi megkülönböztetéstől, hajlamosak az elszigetelődésre és nem szívesen mennek emberek közé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!