Koronavírus - Benyújtotta az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási javaslatát a DK

Koronavírus, 2020.09.24

A Demokratikus Koalíció (DK) benyújtotta a Nemzeti Választási Irodának (NVI) azt a népszavazási kezdeményezését, amely Magyarországon mindenki számára ingyenessé tenné a koronavírus-tesztet.

A DK pártigazgatója csütörtöki budapesti, az NVI épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány második hullámánál tart, napról napra egyre több a fertőzött és az elhunyt. Jelenleg nincs fontosabb annál, mint megtudni, hogy kik a fertőzöttek, ezt pedig nem lehet másképp, mint hogy "tesztelünk, tesztelünk, tesztelünk" - jelentette ki Sebián-Petrovszki László.

A képviselő úgy fogalmazott: az országban több millió teszt van, de azokat "elzárva tartják". A vizsgálatot húszezer forintért lehet elvégeztetni, miközben "az adóforintjainkból, a tb-járulékunkból ezt már többszörösen kifizettük az elmúlt években" - közölte.

A pártigazgató a benyújtás előtt felolvasta a kérdést, amelynek pontos szövege: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam biztosítson a tömeges megbetegedést okozó Covid-19 fertőzés miatt térítésmentes SARS-CoV2 PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgár részére?"

A sajtótájékoztatón kérdezték, hogy a népszavazás egy társadalomért aggódó kezdeményezés, vagy politikai húzás. Sebián-Petrovszki László azt felelte, a DK és a többi ellenzéki párt már hetek óta minden lehetséges úton követeli a tesztek ingyenessé tételét és ennek újabb eszköze a népszavazási kezdeményezés. Azt a kérdést is nekiszegezték, hogy az uniós tagállamok Magyarországon tartózkodó polgárait miért részesítenék ingyenes tesztelésben? A politikus leszögezte, hogy a járvány számára sincsenek határok, ezért nem számít, hogy egy magyar állampolgár, vagy egy turista, esetleg egy itt élő külföldi fertőződött meg. Kiemelte, az uniós jog alapján sem lehet különbséget tenni a tagországok polgárai között.

Arról is kérdezték, hogy miért kell a tünetmentes embereket is teszteltetni, amikor a háziorvos már egy tünet jelentkezése után kérheti a vizsgálat elvégzését. A politikus közkeletű tévedésnek nevezte, hogy az nem fertőz, akinek nincsenek tünetei.

Ezért tesztelni akkor is kell, ha valaki nem érzi magát fertőzőnek - szögezte le. Kiemelte, a WHO pontosan azt mondja, hogy tesztelni kell, de "Magyarország meg nem ezt csinálja, miközben több millió teszt itt van az országban".

Azzal is szembesítették, hogy Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodavezetője júliusban az első hullám tapasztalatairól azt mondta, hogy Magyarország rendkívül jól teljesített a járvány elleni védekezésben.

Sebián-Petrovszki László azt felelte, hogy amikor kedden a parlamentben beszélt a népszavazási kezdeményezésükről, akkor Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is azt felelte neki, hogy a WHO magyar irodavezetője szerint elég koronavírus-tesztet végez el Magyarország.

A DK-s politikus közölte: az államtitkár akkor téves adatokat sorolt fel, "olyan adatokat próbált összehasonlítani, a WHO-adatokat a magyarországi adatokkal, amelyek nem összehasonlíthatóak".

Nincs olyan adat, amely azt mutatná, hogy Magyarország jól kezeli a válságot, nincs olyan adat, amely azt mutatná, hogy Magyarország kifelé jönne a második hullámból - jelentette ki a képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!