Koronavírus - Borrell: fel kell gyorsítani a legsebezhetőbb országoknak szánt segítségnyújtást

Koronavírus, 2020.04.03

Fel kell gyorsítani a legsebezhetőbb országoknak, köztük az Afrikának szánt segítségnyújtást, mielőtt a koronavírus-helyzet irányíthatatlanná válna - közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Brüsszelben.

Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek videókonferenciája után tartott online sajtótájékoztatóján azt mondta, a koronavírus-járvány legyőzése érdekében elengedhetetlen az összefogás az afrikai országokkal, ellenkező esetben problémájuk Európa problémájává válik.

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-válsággal összefügésben nincs más hosszútávú megoldás, csak az együttműködés szorosabbá fűzése az emberek, a régiók, az országok, valamint az unió és partnerországai között. Ha csak Európában oldódnak meg a járvány okozta problémák, az nem jelent végső megoldást, csak akkor, ha mindenütt megoldás születik rájuk - mondta.

Ezzel összefüggésben kiemelte a szíriai konfliktust, amelynek következtékben hiányos egészségügyi ellátás végett jelentős számú polgári lakosságot fenyeget a fertőzés. Az Európai Unió ezért támogatja a világjárvány megfékezésére, valamint egy általános, a világ minden országára érvényes fegyvernyugvásra irányuló ENSZ-célkitűzést - húzta alá.

Venezuelával kapcsolatban azt mondta, a külügyminiszterek között egyetértés volt a tekintetben, hogy a koronavírus-járvány elleni harc sikeréhez elengedhetetlen, hogy az orvosi felszerelések és más eszközök, valamint az azok beszerzéséhez szükséges anyagi támogatás ne tartozzon semmiféle szankciók hatálya alá. Elmondta, az unió előre mutatónak tartja a venezuelai demokratikus átmenet kezelésére kedden tett amerikai javaslatot, amelyben Washington a latin-amerikai ország elleni szankciók feloldását is kilátásba helyezte.

Borrell továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a hamis hírek terjesztése emberek életébe kerülhet. Ezzel összefüggésben kiemelte a tagállamok és az uniós külügyi szolgálat együttműködését az álhírek elleni harc sikere érdekében.

A főképviselő végezetül azt mondta: noha még mintegy 250 ezer európai vár arra, hogy visszajuthasson hazájába, "büszkék lehetünk az elvégzett munkára", ugyanis az Európai Unió ez idáig több mint 350 ezer európai sikeres hazatérését segítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!