Koronavírus - DK: a magyar kormány több mint 21-szer annyit fizetett lélegeztetőgépekért, mint a brit

Koronavírus, 2022.02.09

A Demokratikus Koalíció (DK) azt állítja, hogy a magyar kormány 2020-ban több, mint 21-szer annyit fizetett a lélegeztetőgépek darabjáért, mint a brit.

Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője szerdai, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a brit nemzeti számvevőszék jelentése alapján a brit kormány 2020. márciusában 750 darab Shangrila 510S típusú lélegeztetőgépet vásárolt, eszközönként 2880 fontos, vagyis körülbelül 1,3 millió forintos áron.

Varga Zoltán hangsúlyozta, az első tesztelések után bebizonyosodott, hogy ezek a gépek alkalmatlanok az intenzív osztályon fekvő betegek ellátására, ezért a brit kormány lemondta a következő adag megrendelését, sőt a korábban megvásárolt gépeket sem állította napi használatba.

A magyar kormány 2020. áprilisában 178 milliárd forintért vett 6258 darab kínai lélegeztetőgépet, köztük Shangrila 510S típusúakat is - hangsúlyozta a politikus. Varga Zoltán úgy számolt, hogy a kabinet egy eszközért 28 millió 443 ezret fizetett.

A magyar kormány miért fizetett 21-szer annyit, mint a brit és miért egy "kétes üzleti hátterű" maláj üzletemberrel szerződött a gépek beszerzésére, ha volt ennél lényegesen olcsóbb lehetőség is? - kérdezte a frakciószóvivő. Ki hagyta jóvá a "túlárazott, ráadásul használhatatlan" gépek megvásárlását? - sorolta felvetéseit.

A kormány tisztában volt-e azzal, hogy Nagy-Britanniában néhány hét tesztelés után bevonták ezeket a gépeket? - érdeklődött Varga Zoltán.

(MTI)

Címkék

Varga Zoltán Demokratikus Koalíció
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!