Koronavírus - Egészségügyi miniszter: szeptember végéig még csaknem kilencmillió vakcina érkezik Ukrajnába

Koronavírus, 2021.08.20

Augusztus végéig 2,2 millió, szeptemberben pedig legalább 6,5 millió dózis, koronavírus elleni oltóanyag érkezik Ukrajnába - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szavai szerint eddig már több mint 15 millió dózis vakcinát szállítottak be az országba, és jelenleg az oltópontokon több mint 7 millió adag áll rendelkezésre.

"Ma az ukránok számára négyféle érhető el, mind olyan, amelyet jóváhagyott az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A legjobb oltóanyag az, amelyik a legközelebb van hozzánk, a legjobb még ma felvenni" - válaszolta arra a kérdésre, szerinte melyik a legjobb oltóanyag. Ukrajna eddig AstraZeneca, Pfizer, Moderna és a Sinovac kínai vállalat által gyártott Coronavac oltóanyagokból szerzett be.

A miniszter rámutatott arra, hogy a WHO egyelőre nem javasolja harmadik dózis felvételét. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az elsők között beoltottaknak az országban hamarosan lejár a védettségi igazolásuk 180 napos érvényessége. Hozzátette: Kijev hamarosan választ kap arra, hogy a védettségi igazolások érvényességét meghosszabbítják-e 12 hónapra, és erről rögtön tájékoztatják a közvéleményt.

Az egészségügyi tárca újabb kampányt indított az oltakozási kedv növelésére - számolt be pénteken az UNIAN. Az javasolja a vállalatoknak, ragasszanak ki matricát, amelyen jelzik, hogy alkalmazottaik be vannak oltva koronavírus ellen. A matrica - amelynek szövege: "Be vagyunk oltva Covid-19 ellen. Nálunk biztonságos. Oltasd be magad te is!" - letölthető és kinyomtatható a tárca honlapjáról.

Közben tovább romlott a helyzet abban az odesszai gyermektáborban, amelyben járványgóc alakult ki a héten, és 33 betegnél az ideiglenes vizsgálat a vírus különösen veszélyes delta variánsát mutatta ki. A betegek száma 69-re nőtt, közülük tizenegy felnőtt, a többi kiskorú. Nyolc gyermek került eddig kórházba - közölte Vitalij Honcsarov, az egészségügyi minisztérium Odessza megyei betegségmegelőzési központjának igazgatója.

Ukrajnában péntekre 1600-zal 2 271 826-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 26-tal 53 394-re. Eddig 2 200 000-en gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma csaknem hétszázzal 18 432-re emelkedett. Kórházba 597 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 665 volt.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 971 750-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 980 278-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 129 027 embert oltottak be az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!