Koronavírus - EU-biztos: bizonytalan helyzetekben a kisebbségek diszkriminációja felerősödik

Koronavírus, 2020.05.26

A koronavírus-járvány egyértelműen bebizonyította, hogy a kisebbségek diszkriminációja felerősödik a gazdaságilag és társadalmilag bizonytalan helyzetekben, éppen ezért külön intézkedéseket kell foganatosítani ezen csoportok védelme érdekében - jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos kedden, az Európai Parlament munkaügyi bizottságának videótanácskozásán.

Úgy vélte, hogy a járvány alatti populista kampányok megbélyegezték az etnikai és szexuális kisebbséghez tartozókat, sok esetben vírus terjesztésével vádolva őket.

A máltai biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások miatt megnőtt a háztartáson belüli erőszakos cselekmények száma, és a legsérülékenyebb csoportok jogegyenlőtlensége tovább mélyült.

Hangsúlyozta emellett, hogy az új többéves költségvetési keret tárgyalásánál az Európai Bizottság külön figyelmet fordít az etnikai és szexuális kisebbséghez tartozók társadalmi befogadásának megerősítésére.

"Az EU egyik fontos alapelve, hogy senkit nem hagyunk hátra. Prioritásként fogjuk kezelni a diszkriminált társadalmi csoportok ügyének kezelését" - mondta nyomatékosításként Helena Dalli.

Az egyik európai néppárti képviselő kérdésére válaszolva az EU-biztos kitért arra a magyar döntésre is, amely előírja, hogy az anyakönyvi kivonatban mindenkor a születéskori biológiai nem szerepeljen. Leszögezte: a nemek hivatalos elismerése tagállami hatáskörbe tartozik, az Európai Unió nem tud szabálysértési eljárást indítani az egyes országok ellen. Hozzátette: a magyarországi szabályozás "ellentmond az európai értékeknek, de ebben az esetben a bizottság nem tud szembemenni" vele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!