Koronavírus - Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi, 1345 milliárd a gazdaságvédelmi és -újraindítási alapba (3. rész)

Koronavírus, 2020.04.04

    Kitért arra is: az ellenzék saját elmondása szerint a kormányzati intézkedések döntő többségével egyetért, a törvényt pedig csak azért nem szavazta meg, mert az konkrét határidőt nem tartalmaz. Nincs olyan intézkedés és nincs olyan felhatalmazás - az általuk vélelmezett időkorlát nélküliségtől eltekintve - amellyel az ellenzék ne értettek volna egyet - mondta.

Kijelentette: "boszorkányüldözés folyik Magyarországgal szemben. Megjegyezte: ehhez az elmúlt években hozzászoktak, így emiatt "különösebb baj nem lenne", de azért tartják "végtelenül etikátlannak és helytelennek", mert most Európa egészének és az EU-nak is a járvány elleni védekezésre kellene koncentrálnia, nem pedig egy egyes tagállamokkal foglalkozni.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva a budapesti tömegközlekedés jelenlegi helyzetének mihamarabbi megoldását kérte a fővárostól, mert - mint mondta - emberéletek kerülnek veszélybe, ha olyan tumultuózus jelenetek vannak a tömegközlekedésben, mint amilyeneket a buszokon, villamosokon, főleg reggelente az elmúlt az elmúlt napokban tapasztalni lehetett.

A miniszter az álhírekkel kapcsolatos új szabályozásról szóló kérdésre válaszolva elmondta: a kormány jelenlegi helyzetben is a végsőkig elkötelezett a sajtószabadság biztosítása mellett, így a Btk.-módosításával rögzített új tényállás semmilyen formában nem vonatkozik kormányzati intézkedéseket válsághelyzetben érő súlyos és éles kritikákra. Arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon olyan hírek terjesztéséről, ami válsággal kapcsolatosan valótlan információkat jelent. A kormány akciótervének részleteire vonatkozó kérdésre válaszolva a tárcavezető jelezte: a jegybankkal - annak függetlenségét tiszteletben tartva - folyik egyeztetés, így a monetáris tanács következő, keddi ülése után a nemzeti bank fontos bejelentéseket fog tenni. Gulyás Gergely közölte: az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni.

A kijárási tilalom bevezetéséről szóló kérdésre válaszolva kijelentette: ilyen előterjesztés a kormány asztalán nincsen, a jelenlegi intézkedések úgy tűnik elegendőek ahhoz, hogy a járvány terjedését lassítsák. Ugyanakkor - folytatta - nem tudják mennyire lesznek fegyelmezettek az emberek a húsvéti ünnepek alatt, hiszen ha néhány megnő napig kapcsolatok száma, az változást hozhat a járványügyi helyzetben.

A miniszter az adóbevallások beadási határidejének meghosszabbítását nem tartotta szükségesnek, tekintettel arra, hogy az adóhivatal mindenkinek elkészíti az adóbevallását. Mint mondta, a rendkívüli jogrendi akciócsoport foglalkozik a gazdasági szereplők adózási kérdéseivel és a következő két hétben részletszabályokat fogadnak majd el ezekben az ügyekben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!