Koronavírus - Gulyás: a cél a második hullám megelőzése (2. rész)

Koronavírus, 2020.07.30

    Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján több kérdést kapott az Index hírportállal kapcsolatban.

Azt a felvetést, hogy ebben az ügyben a baloldal "kabátlopási ügybe kívánja a kormányt keverni", miközben egyre több a bizonyíték arra, hogy a baloldalon belüli hatalmi harcról van szó, Gulyás Gergely úgy kommentálta: addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg ezekbe a kérdésekbe a kormány semmilyen formában nem szól bele. Hangsúlyozta: a kormány annak örül, ha mindenki szabadon és kötöttségek nélkül tudja végezni a munkáját.

Arra a kérdésre, hogy fideszes EP-képviselők miért írtak levelet az Index ügyéről a Néppártnak, Gulyás Gergely azt mondta: általános gyakorlat, hogy ha olyan ügy van, ahol nem kormánypárti EP-képviselők elkezdenek "hazugságokat írogatni", akkor "jó ha mi is adunk tájékoztatást". Ez nem az első és vélhetően nem is utolsó ilyen ügy - jegyezte meg.

A személyes véleményt firtató kérdésre azt mondta: figyeli a fejleményeket. Leszögezte: soha olyan állítás senkiknek a részéről el nem hangzott, még a kirúgott főszerkesztőtől sem, hogy bárki bármilyen nyomást gyakorolt arra vonatkozóan, hogy mi jelenjen meg az Indexben. "A sajtószabadság szempontjából - bármilyen valótlan állításokat is írnak a baloldali képviselők az Európai Parlamentben - még az érintett szereplők sem vitatják, hogy a cikkek tartalmára senki semmilyen befolyást nem gyakorolt, a sajtószabadság minden garanciális eleme érvényesült - jelentette ki.

A miniszter a gazdaság újraindítására vonatkozó felvetésre kifejtette: a vállalkozások igénybe vehetik egyebek mellett a munkahelyvédelmi, illetve munkahelyteremtő bértámogatást, a Széchenyi-kártya programot, a fejlesztési bank termékeit, a high-tech- és zöldpályázati konstrukciót, a versenyképesség-növelő támogatást, a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési programot és a hitelmoratóriumot. Hozzátette: tárgyalnak a bankszövetséggel arról, hogy jövőre tudnak-e további kedvezményeket vagy részbeni moratóriumot biztosítani cégeknek.

Azt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a munkanélküliség rekordszinten van, Gulyás Gergely úgy kommentálta: a KSH foglalkoztatotti létszámra vonatkozó adatai szerint 4 millió 457 ezren dolgoznak, ami az egy évvel ezelőtti számhoz képest 38 ezerrel kevesebb és mintegy 100 ezerrel több mint a válság mélypontján. Hozzátette: azt remélik, hogy ebben még az évben elérhetik a tavalyi év azonos időszakának a foglalkoztatotti adatait.

A GDP alakulására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte: ma még mindig nehéz felelősségteljes prognózist adni, de úgy látják, hogy a mínusz 3 százalékos előrejelzés nagy tévedést valószínűleg nem jelent. Hozzátette: nagy a bizonytalanság, az összképhez az augusztusi adatokat és a járvány esetleges második hullámának gazdasági következményeit is figyelembe kell venni.

Az FTC üzemeltetési tapasztalatai pozitívak - válaszolta Gulyás Gergely az épülő kézilabdacsarnok - kormány által kezdeményezett - klubtulajdonba adását firtató kérdésre. A Fradiváros és a Fradi stadion között épül ez a csarnok, és a Ferencváros szerintük jól fogja tudni működtetni és fenntartani ezt az intézményt - indokolt. Jelezte azt is: kötnek egy megállapodást a Ferencvárossal arról, hogy a csarnokban meghatározott számban elsőbbsége van az állam, illetve a nemzeti válogatottak rendezvényeinek.

Kérdésre a miniszter arról is beszélt: a kormány egyelőre nem tárgyalta Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének a könnyűzenei ágazattal kapcsolatos hosszú távú programját, most az azonnali segítségnyújtásról döntött a kabinet.

A szegregációval kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárást firtató kérdésre azt felelte: arról jelenleg párbeszéd zajlik az Európai Bizottsággal. A magyar kormány tájékoztatja a testületet is arról, hogy a cigányság helyzete érzékelhetően javult a jelenlegi kormányzat alatt. Összehasonlíthatatlanul jobbak a foglalkoztatási, a képzési, az iskolába járási adatok, vagy részvételük a felsőoktatásban, mint korábban - mondta, és sorskérdésnek nevezte, hogy ezen a téren a kormány politikája eredményes legyen.

Közölte: a postások béremelése az uniós szabályok szerint tiltott állami támogatásnak minősül, ezért kell arról egyeztetni a EU-val.

Elmondta azt is: őszre várható új, hatékonyabb szabályozás a kommunistákról elnevezett utcák névcseréjével kapcsolatban.

Az iskolaőrséget érintő kérdésre azt felelte: a rendőrség megfelelő gondossággal végzi az előkészületeket.

Gulyás Gergely az MSZP Balatonnal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését kérdésre válaszolva úgy értékelte: a vitában a kormány nem érintett fél, hiszen a Balatoni szabadstrandok kérdése önkormányzati és nem kormányzati kérdés. Ugyanakkor - folytatta - kormány tavaly több mint 30 balatoni szabadstrand felújítására adott forrást és most is folyamatban van 26 szabadstrand megújítása kormányzati pénzből.

Arra a kérdésre, hogy hol tart az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a főváros közötti tárgyalás az M3-as metró felújítása ügyében, a miniszter azt mondta: a közbeszerzési eljárás lebonyolításáért a BKV felel, és ismereteik szerint a BKV egyelőre nem tudott megállapodni az alagút felújítására szerződött céggel. Reményét fejezte ki, hogy ez minél előbb megtörténik, és megerősítette, hogy a kormányzati támogatás a korábbiak szerint biztosított.

Kérdést kapott a miniszter arról is, hogy mit gondol a kormány az amerikai tiltakozások európai megjelenéséről. Gulyás Gergely válaszában a mozgalmat rasszistának nevezte és úgy vélte: az amerikai tüntetések hatása attól függ, hogy az európai társadalmak milyen állapotban vannak. Hozzátette: a magyar jó állapotban van, ezért itt a hatása minimális vagy nem létező, csak "néhány szélsőséges kis gyűlöletcsoportocska", amire ez hatással van.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!