Koronavírus - Gulyás: újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót (2. rész)

Koronavírus, 2021.12.02

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva jelezte, hogy az oltás kötelezővé tételéről nemzeti hatáskörben kell dönteni. Magyarország "szigorú rezsimet" vezetett be azokon a területeken, ahol sok emberrel találkoznak a munkavállalók, az egészségügyben, a területi vagy központi közigazgatásban, illetve a pedagógusok számára a kormány kötelezővé tette az oltást. Emellett a munkáltatók is előírhatják az oltást.

Kormányinfó A múlt héten naponta több mint 100 ezer embert oltottak be, ezen a héten feleannyit, de jóval többet, mint korábban. Mivel sokan hat hónapja - májusban és júniusban - kapták meg második oltásukat, a védettség csökkenése miatt időszerű, hogy megkapják a harmadikat is. Az, hogy lesz-e következő hulláma a járványnak, és az milyen erős lesz, a harmadik oltás felvételétől függ - mondta.

Jelenleg 2,871 millió Pfizer-, 778 ezer Moderna-, 3,1 millió Janssen-, 2,106 millió Sinopharm-vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. Emellett 1,657 millió adag közeli lejáratú AstraZeneca-oltóanyag is van a raktárakban, ezeket elajándékozza a kormány. Már korábban is jelentős mennyiségű vakcinát cserélt el az operatív törzs, ezzel kitolva a felhasználható oltóanyagok lejárati határidejét - jelezte.

A járványhoz kapcsolódó korlátozásokról úgy fogalmazott: a korábbiakhoz képest azért mások a mostani szabályok, mert akkor még nem volt elegendő vakcina, most azonban mindenki szabadon dönthet, hogy beoltatja-e magát. Leszögezte, a kormány nem tervezi az ausztriai vagy a szlovákiai korlátozásokhoz hasonlók bevezetését. A többségi vélemény az, hogy most tetőzik a járvány negyedik hulláma, karácsonykor így már a görbe a leszálló ágához ér.

Az állami iskolákban dolgozó pedagógusok kötelező oltásáról közölte: 92 százalék körül van körükben az oltottak aránya, a december 15-i, első oltásra vonatkozó határidőt nem kívánják módosítani.

A miniszter a Szputnyikkal oltottak utazási korlátozásaival kapcsolatban azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezési eljárásán múlik, hogy mikor lesz elfogadott a vakcina, de az látszik, hogy az EU politikai szempontokat érvényesít. A magyar diplomáciának mindent el kell követnie annak érdekében, hogy az unió változtasson az álláspontján, az oroszoknak pedig, hogy az EMA engedélyezze a vakcinát. A miniszter saját példáját említve azt is megoldásnak látja, hogy harmadik oltásként Janssen-vakcinát kért, álláspontja szerint ennek hat hónap után nincs kockázata. Közölte, kérni fogja, hogy az oltópontokon erre legyen lehetőség.

Amennyiben az orvosi álláspont szerint szükségessé válik a negyedik oltás felvétele, akkor arra lesz lehetőség - mondta.

Úgy fogalmazott, felvetődhet az antigéntesztek hatósági árassá tétele, de semmilyen teszt nem váltja ki az oltásokat. Az alkalmi antigéntesztelés pedig önmagában nem alkalmas a továbbfertőzések kiszűrésére.

Az oltottak megfertőződéséről közölte, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben fel vannak tüntetve az oltottsági és a kórházi adatok is, de ezek központi összekapcsolásáról a miniszternek nincs tudomása, egyes kórházakban azonban vannak statisztikák. A lélegeztetettekre vonatkozó adatszolgáltatás változásáról pedig azt mondta: annak van információértéke, hogy invazívan lélegeztetnek-e valakit, mert az életmentő beavatkozásnak minősül. Annak azonban nem látja akadályát, hogy a nem invazívan lélegeztetett betegekről szóló adatokat is nyilvánosságra hozzák.

Az operatív törzs a közeljövőben dönthet arról, hogy az oltottak esetében változik a védettségi igazolványok érvényessége. Új igazolványokra ugyanakkor nem lesz szükség akkor sem, ha a második oltás beadása után fél évvel megszűnne az érvényessége, hiszen a leolvasásakor látható, hogy ki hány oltást kapott és mikor - fejtette ki Gulyás Gergely.

Kitért arra is: Magyarországon drámaian - három-, ötszörösére - emelkedett a műtrágya ára. Ez jelentős részben annak az üzleti magatartásnak a következménye, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal kartellnek minősített, és amelyért rekordnagyságú, 14 milliárd forintot meghaladó bírságot szabott ki Bige László cégére. A kormány a műtrágya árát mérséklő döntéseket tervez, amelyek megfelelnek az uniós és hazai szabályoknak - mondta.

Bige Lászlónak a magyar piac jelentős részét ellátó vállalkozása lehetetlen helyzetbe hozta a gazdákat - vélekedett a politikus, elfogadhatatlan tartva, hogy a cég csupán egy napig ad el terméket magyar vevőknek.

Gulyás Gergely szerint jó lenne, ha a vállalkozó "nemcsak politikusokat akarna megvenni", hanem a magyar gazdákat is támogatná. Bige László - Nagy István agrárminiszter által 36 milliárdosra becsült - károkozásával kapcsolatban kijelentette, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kell elszámolnia azzal, hogy kitől fogad el pénzt a kampányához.

A miniszter sajnálatosnak tartja, hogy az Európai Bizottság - a korábbi jó gyakorlattal ellentétben - megtagadta 19 tagország kérését, hogy rendkívüli uniós piaci válságkezelési intézkedéseket vezessen be a sertéspiacon kialakult helyzet miatt. A kormány több mint 4 milliárd forint többlettámogatást biztosított az állattartóknak, olyan egyedülálló biztosítási rendszert hozott létre, amely garantálja a kieső jövedelmek pótlását, szigorúan ellenőrzi az importot, és 100 százalékos kamat- és költségtámogatást nyújt a sertéstartó gazdák hiteléhez.

Nem kívánta ugyanakkor kommentálni Karácsony Gergelynek azt az értesülését, hogy Kína lemondott a Fudan Egyetem építkezéséről. Hozzátette, a Fudan ügyében a kormánynak világos álláspontja van, amit többször közöltek, technikai kérdés, hogy a telket például mikor adják át.

Gulyás Gergely szerint a kormány gesztust gyakorolt azzal, hogy ellenzéki javaslatra döntött a népszavazások és a választás azonos napon történő megtartásáról, ezért visszás, hogy a gyermekvédelmi népszavazásról szóló parlamenti voksoláson nem vettek részt.

Kattintson a folytatásért!
(MTI)

Címkék

Gulyás Gergely

Galériánk

Kormányinfó Kormányinfó Kormányinfó Kormányinfó Kormányinfó
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!