Koronavírus - Gyorsult a kórházi kezelésre szorulók számának növekedése Csehországban

Koronavírus, 2020.09.26

Gyorsan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma Csehországban.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg 740 embert kezelnek kórházban, ami négyszerese a hónap eleji számoknak. Ezen a héten mintegy 200 ember került kórházba. Az orvosok szerint 151 ember esete minősül súlyosnak, azaz ők lélegeztetőgépre szorulnak.

Meredeken nő a halálozások száma is. Péntekig 581 ember halt meg a koronavírussal kapcsolatban, több mint egyharmaduk szeptemberben. Csak ezen a héten már majdnem hatvan halálesetet tartanak nyilván.

Roman Prymula egészségügyi miniszter pénteken kijelentette, hogy a kórházi kezelést igénylők és a halottak számának növekedését nagyon aggasztónak tartja. A napi fertőzések száma a héten 2300 és 3000 között alakult, ami Prymula szerint a járvány terjedésének néhány napos stagnálását jelzi.

Jelenleg Csehországban 31 427 az aktív fertőzöttek száma, többségüknél a kór enyhe lefolyású. Március elsejétől, az első fertőzés regisztrálásától kezdve, eddig már több mint 60 ezer ember fertőződött meg.

Az egészségügyi információk statisztikai hivatalának (ÚZIS) kimutatása szerint szeptemberben csökkent az új megbetegedések száma a munkahelyeken és a családokban, megugrott viszont az iskolákban, ami a tanévkezdés következménye. Jelenleg az iskolákból ered az új fertőzések mintegy 20 százaléka. Általános a tapasztalat, hogy a gyerekeknél a fertőzés enyhe lefolyású, csak ritkán vannak velük nagyobb gondok.

Az ÚZIS tíz kategóriát különböztet meg, ahonnan a fertőzés leginkább terjed. Márciustól kezdve a fertőzést mintegy 30 százalékban a munkahelyeken, míg 20 százalékban a családban kapták meg az emberek. Az esetek mintegy harmada az ismeretlen kategóriában van, mert nem tudták megállapítani, hogy a fertőzést hol kapta meg valaki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!