Koronavírus - ITM-államtitkár: a kormány segítséget ad, hogy a vállalkozások még termelékenyebbek legyenek

Koronavírus, 2020.04.07

A kormány azt a filozófiát vallja, hogy minél több munkahelyet megvédjen és minél több embernek adjon munka vagy képzési lehetőséget -mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Úgy vélte, azok a gazdaságok, ahol most hatalmas pénzeket költenek az inaktivitás - az otthonmaradás, a semmittevés - finanszírozására, nem lesznek versenyképesek a jövőben.

A kedden ismertetett munkahelyvédelmi akcióterv részleteit ismertetve elmondta: a kieső munkaidőre eső bér 70 százalékát fogja megtéríteni az állam. Azoknak a munkáltatóknak, akik munkaügyi nyilvántartásukkal a foglalkoztatási osztályok felé igazolni tudják, hogy a munkaidőkiesés 15 és 50 százalék közötti, a kieső munkaidőre eső bér 70 százalékát nettóban megtérítik. A munkahelyvédelmi bérkiegészítést májustól lehet igénybe venni három hónapra. A részletszabályok a napokban kerülnek nyilvánosságra - ismertette.

Az államtitkár hangoztatta: a munkaalapú társadalom megőrzése nagyon fontos. A kormány 2010 óta arra törekszik, hogy Magyarországon munka- és tanulásalapú társadalmat építsen, vagyis egy olyan fenntartható gazdaságot és társadalmat, amiben az aktív korú állampolgárok vagy dolgoznak, vagy tanulnak. A munkahelyvédelmi akcióterv is erre a filozófiára épül, több csatornán védve a munkahelyeket - mondta.

Egyrészt támogatják a munkaadókat abban, hogy megtartsák a munkaerőt, másrészt azokat, akik kikerültek a munkaerőpiacról, elveszítették a munkájukat, átképzéssel segítik. Az átképzések, amelyek a jövő szakmáira képezik át a munkahelyüket elvesztőket, május elejétől kezdődnek. Az államtitkár szerint, ha valaki informatikusént, szoftverfejlesztőként, programozóként vagy rendszergazdaként helyezkedik el, már most is az átlagbér másfél-kétszeresét meg tudja keresni. A képzők visszajelzései alapján azok, akik most elveszítették a munkájukat például a turizmus szektorban, alkalmasak lehetnek arra, hogy ilyen képzésekben részt vegyenek - mondta.

Kifejtette: arra törekszenek, hogy akinek megmaradhat a munkája, annak kifizessék a kieső munkaidő 70 százalékát. Annak, aki már elveszítette, nulla százalékos kamatozású, szabad felhasználású felnőttképzési diákhitelt adnak, hogy megélhetését finanszírozni tudja, emellett 95 százalékban kifizetik képzésének a költségeit. Hozzátette, azért 95 százalékban, hogy az érintett eldönthesse, hogy a maradék 5 százalékot melyik képzőre fordítja.

A statisztikai és személyes visszajelzések alapján a vállalkozások a kieső időszakot megújulásukra fordítják, képzik és megőrzik munkavállalóikat, és fejlesztik technológiájukat. A kormány ahhoz szeretne segítséget adni, hogy a jövőben termelékenyebben tudjanak működni - mondta az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!