Koronavírus - Kárpótlást kapnak a cseh szállodák az államtól veszteségeikért

Koronavírus, 2020.07.21

Kárpótlást kapnak az államtól a cseh szállodák a koronavírus-járvány idején őket ért veszteségekért - döntött hétfő este a cseh kormány.

Az egy szobára és egy éjszakára (napra) számított kárpótlás összege 100-tól 330 koronáig (1350-4455 forint) terjed a szálláshely besorolásától függően. A támogatást a működtetők 72 napra kapják, tehát arra az időszakra, amikor a kormány rendelete alapján zárva tartottak. A kormány kárpótlása nem vonatkozik az Airbnb típusú szállásokra. Csehországban a járvány miatt március 14-étől május 24-éig voltak zárva a szálláshelyek.

Klára Dostálová regionális fejlesztési miniszter közleménye szerint a kormány erre a célra 3,3 milliárd koronát (40,5 milliárd forint) különített el. Mások arra számítanak, hogy a szükséges összeg 4 milliárd korona lesz. A támogatásokat kérvényezni kell, és az állami beruházási alap fizeti ki a pénzt.

A cseh szállodák és vendéglátóipari egységek szövetségének elnöke, Václav Stárek kedden közölte, hogy Prágában a koronavírus-járvány miatt zárva tart a szállások mintegy 30 százaléka. Vidéken ez az arány 10-15 százalék. Prágában a szálláshelyek foglaltsága átlagban 10-20 százalékos, vidéken pedig 40-50 százalékos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!