Koronavírus - Költségvetési Tanács: a költségvetés megalapozott, de nagyobb kockázatokat is tartalmaz

Koronavírus, 2020.07.06

A jövő évi költségvetés megalapozott, de a koronavírus-járvány miatt nagyobb kockázatokat tartalmaz, mint az ezt megelőzőek - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az elnök kifejtette, a költségvetést konzervatív becslések alapján alakították ki, ami azt jelenti, hogy visszatükrözi a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságot.

Hozzátette, a költségvetés 3,3 százalékos GDP arányos államadósság csökkenéssel számol, ami azt jelenti, hogy a stabilitás akkor is biztosított, ha nem annyira "fényesen alakul a program".

Elmondta azt is, a tanács kritikát fogalmazott meg a költségvetési tartalék mértéke miatt, de tudomásul vették, hogy az adott körülmények között ez indokolt.

Kiemelte, a mostani helyzetre lehetőségként is lehet tekinteni, és például elindíthat modernizációkat.

A gazdasági növekedésről azt mondta, az idei és a jövő évet együtt kell vizsgálni, és vélhetően a 2019-es szintet csak 2021-ben érik majd el. Ugyanakkor, ha sikerül kezelni a járványt, akkor az a gazdaság sikerét is bizonyítaná - fogalmazott Kovács Árpád.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!