Koronavírus - Kreml: orvosi felszerelést szállító orosz katonai gép indul az Egyesült Államokba

Koronavírus, 2020.03.31

Még kedden egészségügyi berendezéseket és védőfelszerelést szállító orosz katonai repülőgép indulhat útnak az Egyesült Államokba - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint.

Peszkov elmondta, hogy a nap folyamán technikai egyeztetés folyt a gépről. A segélyszállítmányról Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök hétfői telefonbeszélgetésén esett szó.

"Az orosz fél a súlyos amerikai járványügyi helyzetre való tekintettel segítséget ajánlott fel orvosi berendezések és védőeszközök formájában. Trump köszönettel elfogadta ezt a humanitárius természetű segítséget" - hangoztatta a szóvivő.

Peszkov hozzátette, hogy a két elnök megállapodásának megvalósítása során az a benyomás alakult ki, hogy amerikai részről egyesek "minimum nem segítették" a technikai kérdések operatív megoldását. A szóvivő fontosnak érezte megjegyezni, hogy az Egyesült Államoknak felajánlott segítséggel Putyin "abból indul ki, hogy amikor az amerikai orvosieszköz- és anyaggyártók felpörögnek, akkor szükség esetén ezt a segítséget ők is tudnák majd viszonozni".

Peszkov rámutatott, hogy ugyancsak együttműködés alakult ki Oroszország és Kína között.

"Most, amikor ez a helyzet kivétel nélkül mindenkit érint és globális természetű, nincs alternatívája a közös cselekvésnek a partnerség és a kölcsönös segítségnyújtás szellemében" - mondta.

Trump hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján említést tett arról, hogy az Egyesült Államok a koronavírus-járvány elleni harcban segítséget kap Oroszországtól és Kínától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!