Koronavírus - Még mindig több mint ezer haszid zsidó rostokol a fehérorosz-ukrán határon

Koronavírus, 2020.09.17

Még mindig több mint ezer haszid zsidó zarándok rostokol a fehérorosz-ukrán határ között az egyik határátkelőnél, nem adva fel a reményt, hogy legalább pár napra bejusson Ukrajnába - közölték az ukrán határőrszolgálat illetékesei csütörtökön.

A néhány napja zömében Izraelből érkezett zarándokok annak ellenére sem fordultak vissza, hogy Izrael csütörtökön hazatérésre szólította fel őket, az ukrán kormány pedig szerdán leállított minden forgalmat a Csernyihiv megyében lévő Novi Jarilovics-i átkelőnél, és az ukrán oldalon a határőrség továbbra is megerősített szolgálatot tart.

A zarándokok már átestek a fehérorosz határszolgálatok vizsgálatain, és kiléptették őket az országból, így most a két határ között várakoznak, időnként odamennek beszélgetni az ukrán határőrökhöz, akik felvilágosítják őket, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott karanténintézkedés okán nem léphetnek be Ukrajnába. A buszokban tartózkodó, és sátrakban tábort vert zarándokok a napot imádsággal, énekléssel és tánccal töltik.

"Ezeket az embereket valószínűleg félrevezették, mivel az ukrán fél tájékoztatást adott ki arról, hogy a külföldiek előtt le lesz zárva a határ. Az ukrán állami határőrszolgálat is többször tájékoztatta erről a szomszédos felet" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Volodomir Nyikiforenkót, az ukrán határőrség helyettes parancsokát. Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig zárta le Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány miatt.

Andrij Demcsenko, a határőrszolgálat szóvivője hozzáfűzte: a zarándokok nem adják fel, folyamatosan győzködik a határőröket, hogy legalább pár napra engedjék be őket Ukrajnába. Idén szeptember 18-án, pénteken este veszi kezdetét a zsidó újév, amely szeptember 20-án este ér véget. A haszidok minden évben ilyenkor a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévő Uman városban rendeznek táncos vidám ünneplést, egyben elzarándokolnak a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának sírjához.

"Attól a pillanattól, hogy megérkeztek a határra, folyamatosan - nem tudni, kitől származó - ígéretre hivatkoznak, amely szerint át kellene engedni őket a határon. A határőrök minden nap kifejtik nekik a külföldiek beutazásának tilalmát, de ők ezt nem fogadják el" - mondta el Demcsenko.

A határőrség biztosított afelől, hogy ellenőrzése alatt tartja a helyzetet az átkelőnél. A ukrán határőrök segítenek az önkénteseknek, akik vízzel, élelemmel és gyógyszerekkel látják el a zarándokokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!