Koronavírus - Megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők

Koronavírus, 2020.06.05

Reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők - jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovic szlovák kormányfő.

Mindez azért lehetséges, mert mind Szlovákia, mind Magyarország határozott és felelősségteljes intézkedéseket hozott, jó ütemben, megfelelő időpontban - fogalmazott Semjén Zsolt, emlékeztetve arra: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria között született megállapodás a határnyitásokról.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök azt emelte ki, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével már a jövő felé tekinthetünk. Örömét fejezte ki amiatt, hogy helyreáll az utazási szabadság, mondván, így "ismét visszatérhetünk, legalább némiképp, a normális életmódhoz".

Semjén Zsolt Európában is egyedülállónak nevezte a vírus hatásának, következményeinek kezelését, hozzátéve, a határnyitáshoz a világjárvány lecsengésére volt szükség.

Magyarország nevében köszönetet mondott a szlovák kormányfőnek azért a "bátor és nagyon korrekt gesztusért", hogy száz magyart meghívott a két nép történelmi sorsközösségének jegyében tartott összejövetelre.

Természetes dolog, hogy a különböző népek különbözőképpen értelmezik a történelmüket, a mi feladatunk az, hogy a szlovák-magyar sorsközösség jegyében együtt építsük a jövőnket - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva arról beszélt: a magyarság és a szlovákság kinyújtotta kezét egymás felé, "ez a kézfogás jellemzi a mi kapcsolatunkat".

Hangsúlyozta, mindkét állam számára alapvető fontosságú a visegrádi négyek együttműködése, ami "érdekeink érvényesítésének a lehetőségét jelenti az Európai Unióban".

Ivan Matovic megköszönte a kérdésben mutatott együttműködést, Magyarország felelősségteljes hozzáállását.

Kérdésre válaszolva a szlovák kormányfő elmondta: a pozsonyi várban rendezett, Semjén Zsolt által említett eseményen azt kívánta megmutatni a szlovákiai magyaroknak, "hogy fontosak a számunkra".

Fontosnak nevezte, hogy a közösség tagjai megértsék, túllépve a múlt terhein "egy alapvető lépést kellene tennünk előre", majd arra emlékeztetett, a rendezvény mottója úgy szólt, "a múltat nem mi írtuk, de a jövő a miénk".

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!