Koronavírus - Milánó és Bergamo városa közösen jelölte magát a G20-ak egészségügyi találkozójának helyszíneként

Koronavírus, 2020.09.18

A koronavírus-járványtól Olaszországban az elsők között sújtott Lombardia tartomány két városának polgármestere pénteken bejelentette, Milánót és Bergamót jelölik a G20-ak csoportja jövőre esedékes nemzetközi egészségügyi találkozójának helyszíneként.

Giuseppe Sala milánói és Giorgio Gori bergamói polgármester közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy készek vendégül látni a világ vezető országait tömörítő szervezet egészségügyi találkozóját.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében jelentette be, hogy 2021-ben nemzetközi konferenciát készülnek tartani a koronavírus-járványról.

A találkozó megszervezése a G20-ak, vagyis a világ húsz legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságának kormányait és jegybanki elnökeit tömörítő nemzetközi fórum soros elnökségét betöltő országra vár, és ezt a tisztséget január elsejétől Olaszország tölti be.

Milánó és Bergamo polgármestere hangsúlyozta, hogy a két város sajnálatos módon "megfelelő" tapasztalatot szerzett a pandémia területén, nemcsak az egészségügyi vészhelyzet kezelésében, hanem a betegség miatti társadalmi összefogás tekintetében is.

"A járvány kemény próbára tette térségeinket és az itt élőket, de nem törte meg közösségeink alapvető értékeit" - hangsúlyozták nyilatkozatukban a városvezetők. Hozzátették, hogy Európának egységes egészségügyi politikát kell kidolgoznia, és ehhez egyrészt tapasztalat és szakmai ismeretek kellenek, de ugyanennyire jelentős az egymás iránti szolidaritás is.

Milánó és Bergamo első embere szerint a nemzetközi konferenciának a Covid-19 betegség következményei mellett témája lesz a jövőbeli járványok és egészségügyi vészhelyzetek esetében követendő intézkedések kidolgozása. Megjegyezték, hogy Milánó és Bergamo a gyógyszeripar és a tudományos kutatás területén is az európai élvonalban szerepel.

"Az egészségügyi világfórum megrendezése jelképes elismerést és lehetőséget adna városaink számára" - írta a milánói és bergamói polgármester a római kormány támogatását kérve. Az olasz kormányerők és ellenzéki pártok egymás után jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést.

A koronavírus-járvány olaszországi terjedése február 20-án Lombardiából indult el. Európában elsőként a tartomány tíz önkormányzatát helyezték karantén alá február 23-tól. Ugyanekkor a tartományi székhely Milánóban is megkezdődtek a korlátozások. A százhúszezres Bergamo városában haltak meg a legtöbben Olaszországban a lakossági létszámhoz mérten. Az eddigi olaszországi 293 ezer betegből 104 ezret Lombardiában szűrtek. A tartományban hunyt el a több mint 35 ezer olaszországi halott majdnem fele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!