Koronavírus - Olasz külügyminiszter: Németország mindig támogatta Olaszországot a járványban

Koronavírus, 2020.06.05

Németország a koronavírus-járvány elejétől támogatta Olaszországot, és mindig kiállt mellette - mondta az olasz külügyminiszter pénteken Berlinben.

Luigi Di Maio a vendéglátójával, Heiko Maas német külügyminiszterrel tartott közös tájékoztatón a járvány első szakaszában Németországot bíráló olasz kormányzati megnyilatkozásokról érdeklődő kérdésre elmondta, hogy "soha nem volt hiány" német támogatásból, és külügyminiszter kollégájával igen szoros kapcsolatban volt, különösen a válság legelején, amikor még úgy tűnt, hogy a térségben csak Olaszországban pusztít az új típusú koronavírus.

Arról is szólt, hogy a németek a legnagyobb biztonságban utazhatnak és tölthetik szabadidejüket Olaszország valamennyi régiójában.

A járványhelyzet kedvezően alakul, az olasz hatóságok mindig a legfrissebb adatokkal rendelkeznek - mondta.

Luigi Di Maio a járvány elmélyülése óta először járt hivatalos úton külföldön. Heiko Maas hangsúlyozta: nagyon nagyra értékeli, hogy az olasz diplomácia vezetőjének első útja a német fővárosba vezetett. Elmondta, hogy rövidesen viszonozza a látogatást.

A német külügyminiszter kiemelte, hogy június 15-étől az Olaszországra vonatkozó utazási figyelmeztetést is visszavonják, és az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést a helyi viszonyokról szóló tájékoztatóval, javaslatokkal helyettesítik.

Ezzel kapcsolatban Luigi Di Maio kifejezte reményét, hogy sikerül hamarosan megállapodni az osztrák kormánnyal Olaszország és Ausztria közös - és az Olaszországba közúton vagy vasúton igyekvő németek előtt is lezárt - határának megnyitásáról.

Heiko Maas hangoztatta, hogy "tiszteli és csodálja" az olaszokat a fegyelmezettségért és állhatatosságért, amellyel felvették a harcot a vírussal. Az Olaszországból, különösen a Lombardiából érkezett képek és beszámolók "mélyen megrázták" a németeket, és megmutatták nekik, milyen szörnyű pusztítást vihet véghez egy világjárvány.

Megjegyezte, hogy némely ügyet lehetett volna másként és kevesebb bürokráciával kezelni.

Most azonban főleg előre kell nézni, és a járvány nyomán keletkezett gazdasági válság leküzdésére kell összpontosítani. "Együtt építettük fel az Európai Uniót, és szilárd elhatározásunk, hogy egyetlen országot sem hagyunk a (válságból kivezető) út szélén" - mondta Heiko Maas.

A hitelből finanszírozott 500 milliárd eurós (175 ezer milliárd forint) EU-s helyreállítási alapról szóló német-francia kezdeményezés jól mutatja a német megközelítést, amely szerint "nem tudjuk kitakarékoskodni magunkat a válságból, ezért növekedéssel kell kikerülni belőle" - mondta a német külügyminiszter.

Hozzátette, hogy a berlini vezetés a júliusban kezdődő német soros EU-elnökség idején a "tisztességes közvetítő" szerepét betöltve igyekszik majd hozzájárulni a megállapodáshoz a közös válságkezelő intézkedésekről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!