Koronavírus - Olasz miniszterelnök: az olaszok nyaraljanak Olaszországban

Koronavírus, 2020.05.21

Olaszországi vakációzásra szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte kormányfő a járványkorlátozások enyhítése után eltelt első négy napot értékelő beszédében a római parlamentben csütörtökön.

Giuseppe Conte kijelentette, arra kéri az olaszokat, Olaszországban töltsék az idei nyári szabadságukat, mivel így hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez.

Emlékeztetett, hogy Olaszország június 3-tól megnyitja külső határait az EU-tagállamaiből érkezők előtt: "lehetséges lesz Európába utazni, valamint más európai országokból Olaszországba, de Olaszország még nem számít annyira vonzó célállomásnak, mint korábban". Ezért a kormányfő felszólította az olaszokat, "fedezzék fel ismét városaikait, országuk szépségeit."

Hangsúlyozta, hogy szabad téren továbbra is kötelező a társadalmi távolságtartás betartása, valamint a szájmaszk viselete. "Ez még nem a partik, az utcai bulizások, csoportos események ideje" - figyelmeztetett, miután a május 18-i újranyitás első napjaiban több városban is a rendőrségnek kellett oszlatnia az utcákat, a tereket, a vendéglátó helyek teraszait nagy csoportokban ellepő embereket.

A vendéglátási, idegenforgalmi és szolgáltatói vállalkozásokat tömörítő Confesercenti üdvözölte Giuseppe Conte szavait a belföldi turizmus ösztönzéséről. A szervezet becslése szerint február végétől mintegy 20 milliárd eurót veszítettek az olaszországi szállodák, éttermek, személyszállítás és kereskedelem. A legnagyobb veszteség a vendéglátást érte az utóbbi három hónapban elmaradt 81 millió olasz és külföldi vendég kiesése miatt.

Nápolyban az idegenforgalmi dolgozók tüntettek támogatást sürgetve. Hasonlóképpen az adriai Pescarában, ahol a turizmusban dolgozók azt skandálták, segítség nélkül nem élik túl a járványválságot.

Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján felvetette, hogy "egészségügyi schengeni övezetet" hozzanak létre, közösen tesztelve az egyik tagállamból a másikba utazó turistákat. Kijelentette, a római külügyminisztériumnak meg kell akadályoznia, hogy Németországból és Ausztriából "folyosókon" vigyék a turistákat Horvárországba Olaszország helyett.

Giuseppe Conte parlamenti felszólalását követően a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki Liga képviselőinek vitája a tettlegességig fajult, miután az M5S bírálta a Liga kormányzói vezette északolasz tartományok járványügyi politikáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!