Koronavírus - Oltópontok nyílnak Brüsszel főbb pályaudvarain

Koronavírus, 2021.09.09

Oltópontot nyit Brüsszel a két legforgalmasabb pályaudvarán azon cél elérésére, hogy október végéig a régió teljes lakosságának legalább 65 százaléka teljes védettséget élvezzen a koronavírussal szemben; Luxemburgban az új fertőzöttek száma hat-, Hollandiában közel kétszázalékos növekedést mutat.

Belga sajtóbeszámolók szerint az új oltópontok a belga főváros központi, Central nevű, a nemzetközi vonatok fogadását ellátó déli Midi pályaudvaron, illetve a szintén gyakran látogatott vasúttörténeti múzeumban nyílnak.

A főváros vezetése hangsúlyozta, az oltópontok a vasúti alkalmazottak és családtagjaik, az utazók, valamint mindazok számára elérhető, akik még nem kaptak védőoltást.

Annak érdekében, hogy a régió lakosságának legalább 65 százaléka teljes védettséget élvezzen a koronavírussal szemben, hetente legalább 16 ezer oltást kell beadni. Ezért a korábban bejelentett forgatókönyv szerint az oltást már fel lehet venni a közép- és felsőfokú képzést biztosító iskolákban, egyes vállalatok telephelyein, bevásárlóközpontokban, valamint a parkokban és játszóterek közelében létrehozott mobil oltópontokon, például az erre célra kialakított buszokon is - emlékeztettek.

A belga napilapok beszámoltak arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt megbetegedettek ellátását szolgáló kórházi helyek felszabadítása még mindig jelentős csúszást okoz a nem életmentő kezelések ellátásában és a műtétek elvégzésében. A feltorlódott kezelések várólistáján szereplők legtöbbjének várhatóan 2022 tavaszáig kell várnia a szükséges beavatkozás elvégzésére.

A belga közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedése az elmúlt hét nap viszonylatában háromszázalékos csökkenést mutat. Az elmúlt hétnapos periódusban 1958 volt az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma.

Belgiumban naponta átlagosan több mint 70 embert szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, ami 12 százalékos emelkedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 704 beteget ápolnak belga kórházakban, 7 százalékkal többet, mint egy hete. Köztük 219-en részesülnek intenzív ellátásban, arányuk egy hét alatt 14 százalékkal emelkedett. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző időszakhoz képest 31 százalékkal többen, naponta átlagosan majdnem heten haltak meg.

A járvány megjelenése óta 25 442 halálesetet köthető az új típusú koronavírushoz és 1 millió 201 ezer 056-an fertőződtek meg Belgiumban.

A holland közegészségügyi intézet legfrissebb tájékoztatása szerint szeptember első hetében az újonnan feljegyzett fertőzöttek száma 1,7 százalékkal, naponta átlagosan 2583-ra emelkedett. A koronavírussal kórházba szállított betegek száma 9,3 százalékkal 388-ra csökkent. Intenzív osztályon 88 embert kezelnek, 10-zel kevesebbet, mint az előző héten. Az előző hét napban 38 halálesetet jegyeztek fel, számuk a megelőző héten 43 volt.

Hollandiában a járvány kezdete óta 1 millió 997 ezer 896-an fertőződtek meg és 18 433-an haltak meg az új típusú koronavírus szövődményeiben.

A luxembourgi sajtó arról számolt be csütörtökön, hogy a fertőzésszám 6 százalékos növekedése mellett a hét folyamán három halálos áldozata volt a koronavírus-fertőzésnek a nagyhercegségben.

Az országban átlagos napi 97 új fertőzést regisztráltak. Az új esetek mintegy egyenegyede a már beoltottak körében fordult elő. A frissen megfertőződöttek átlagos életkora 31 év, a kórházba szállítottaké 60 év. Koronavírus-fertőzés miatt kórházba átlagosan 22 embert szállítanak, kilencen intenzív ellátásban részesülnek.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium közlése szerint a luxemburgi kórházakban ápoltak legalább háromnegyedét már oltották, az intenzív osztályokon azonban jelenleg olyan betegek tartózkodnak csak, akinek egyike sem kapott korábban védőoltást a koronavírus ellen.

Luxemburgban a be nem oltottaknak szeptember 15-től maguknak kell fizetniük a koronavírus-teszt költségeit - emlékeztettek.

A járvány kezdete óta 833 ember halt meg a koronavírus-járványhoz köthetően és 76 455-en fertőződtek meg a nagyhercegségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!