Koronavírus - Román alkotmánybíróság: a parlamentnek nem kell jóváhagynia a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Koronavírus, 2020.06.25

A román alkotmánybíróság helyt adott Renate Weber román ombudsman óvásának, és csütörtökön kimondta, hogy a parlamentnek nem kell jóváhagynia a kormány által elrendelt veszélyhelyzetet és annak meghosszabbítását sem.

Romániában a nép ügyvédjének nevezett ombudsman június elején támadta meg az alkotmánybíróságon a 2020/55-ös törvényt, amelyet május közepén fogadott el a parlament. Ez a törvény kimondta, hogy a kormány által elrendelt veszélyhelyzetet vagy annak meghosszabbítását a parlamentnek is jóvá kell hagynia, és amennyiben ezt nem teszi meg, a veszélyhelyzet megszűntnek tekinthető. Az alkotmánybírók egyhangúlag kimondták, hogy az alaptörvénybe ütközik a jogszabálynak ez a cikkelye, így elég, ha a kormány rendeli el a veszélyhelyzetet és annak meghosszabbítását. Romániában politikai vita alakult ki a kormány és az ellenzék között a veszélyhelyzet elrendeléséről és meghosszabbításáról, miután az ellenzéki szociáldemokraták - akik többséggel rendelkeznek a parlamentben - azzal vádolták meg a kormányt, hogy manipulált statisztikák alapján akarja meghosszabbítani a veszélyhelyzetet.

Ugyanakkor a taláros testület a kormány számára is hozott egy kedvezőtlen döntést, hiszen alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy a járványok által sújtotta országokból Romániába utazó külföldi állampolgárok karanténba helyezését vagy kórházba utalását az egészségügyi miniszter rendelete szabályozza. A taláros testület helyt adott az ombudsman álláspontjának, miszerint a különböző személyi jogok korlátozásáról, így a karanténba helyezésről vagy kórházba utalásról nem lehet pusztán miniszteri rendelettel dönteni, erről csak a parlament határozhat törvény elfogadásával.

A kormány számára már hozott kedvezőtlen döntést az alkotmánybíróság, amely május elején alkotmányellenesnek nyilvánította azt a rendeletet, amelynek alapján a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején hatalmas bírságokkal sújtották a kijárási tilalmat megszegőket.

A román kisebbségi liberális kormány politikai háborúban áll mind az ombudsmannal, mind az alkotmánybírósággal, amelyeket elfogultsággal vádol. A liberálisok szerint a taláros testület főleg a parlamentben többséggel rendelkező ellenzéki szociáldemokratákat támogatja döntései révén. Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes csütörtökön az alkotmánybírósági döntések meghozatala után ismét az alkotmánybírák kinevezésének megreformálását szorgalmazta. A liberálisok a héten kezdeményezték a parlamentben az ombudsman leváltását is, de erre kevés esélyük van, mert a szociáldemokraták, illetve másik két ellenzéki párt ellenzi azt, így a liberálisoknak nincs meg a Renate Weber leváltásához szükséges többségük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!