Koronavírus - Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára ugrott az új fertőződések száma

Koronavírus, 2021.09.14

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott, megközelítette a négyezret kedden a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőződések száma, a haláleseteké pedig a százat közelíti.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) 3929 új esetről számolt be kedden, amikor a megelőző két hét adatai alapján 1727 fertőződés számított volna átlagosnak. Az utóbbi 24 órában 96 koronavírusos beteg halt meg: ez csaknem háromszorosa a kéthetes mozgóátlagnak.

Rohamosan emelkedik az egészségügyi rendszer leterheltsége is: kedden 5622 fertőzöttet kezeltek kórházban, ami egy hét alatt 60 százalékos növekedést mutat. Hasonló arányban romlott a helyzet a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein is, ahol kedden már 675 súlyos állapotban lévő beteget ápoltak.

Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter szerint a kinevezése óta eltelt néhány nap alatt (csaknem kétszázzal) 933-ra bővítették a koronavírusos betegeknek elkülönített intenzív terápiás helyek számát. A célkitűzés az, hogy - a részlegek átminősítésével és a szakszemélyzet áthelyezésével - elérjék az 1500 helyet.

Romániában a közegészségügyi szakemberek elsősorban az alacsony - 31 százalékos - átoltottságnak tulajdonítják a fertőzés példátlanul gyors terjedését a járvány mostani, negyedik hullámában.

A közegészségügyi intézet (INSP) kedden közzétett jelentése szerint Romániában az oltáskampány kezdete óta eltelt nyolc hónapban 8042 második adag vakcinával is immunizált embernél, vagyis a beoltottak 0,18 százalékál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Valamivel több mint 24 ezer ember (0,46 százalék) az első adag oltás felvétele után kapta el a fertőzést.

Ugyanebben az időszakban (2020. december 27. - 2021. augusztus 31. között) a 19,3 milliós lakosságú Romániában 483 ezer embernél (a lakosság 2,5 százalékánál) diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Ez azt jelenti, hogy az egyetlen adag vakcinával beoltottak ötször kisebb eséllyel, a mindkét adag oltással immunizált emberek pedig 14-szer kisebb eséllyel kapták el a fertőzést a beoltatlanokhoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!