Koronavírus - Romániában az utóbbi hét átlagának duplájára nőtt az új fertőzöttek száma

Koronavírus, 2020.04.03

Romániában az utóbbi hét átlagának csaknem duplájára, 445-re emelkedett az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőzések száma - közölték a hatóságok pénteken kora délután.

Ezzel 3183-ra nőtt az országban regisztrált fertőzöttek száma. A diagnosztizált betegek közül 83-at ápolnak intenzív osztályon. Romániában péntek délig 116 koronavírusos beteg halt meg, az első fertőzés megjelenése óta pedig 281 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Külföldön 25 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

A stratégiai kommunikációs törzs jelentéséből kiderült: az utóbbi 24 órában több mint 3200 tesztet végeztek, ami jelentősen meghaladja az eddigi napi 1500-2000-es átlagot.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: Romániában február 26-án mutatták ki a vírust az első páciensnél, majd a napi egy-két új fertőzést követően a járvány március 10-e után kezdett fokozódni. Az első harminc igazolt fertőzés után az új fertőzések száma három naponta megduplázódott.

Az igazolt fertőzések 75 százalékát a 40 év feletti korosztálynál észlelték. A romániai halálos áldozatok átlagéletkora 66 év, többségük más betegségekben is szenvedett.

A koronavírus-fertőzöttek csaknem 46 százalékánál kimutatható volt, hogy kapcsolatban állt valamelyik korábban már nyilvántartásba vett fertőzöttel. A fertőzöttek 16,2 százaléka egészségügyi alkalmazott - mutatott rá a miniszter.

A karanténrendelkezések megsértéséért több mint 1400 otthoni elkülönítésre kötelezett embert helyeztek már hatósági karanténba, 52 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. A rendőrök eddig 285 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása címén. A kijárási korlátozások megsértése miatt újabb több mint 9000 embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában.

Romániában jelenleg 13 500 ezer embert tartanak hatósági karanténban, 115 ezret otthoni elkülönítésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!