Koronavírus - Romániában stabilizálódott a fertőzések üteme, de tovább nőtt a súlyos esetek száma

Koronavírus, 2020.08.10

Romániában 1200 körül stabilizálódott az elmúlt napokban diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma, a súlyos eseteké azonban tovább emelkedett: hétfőn már 476 válságos állapotban lévő fertőzöttet ápoltak intenzív terápián.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi napon újabb 779 embernél mutatták ki a koronavírust, vasárnap azonban a szokásos 20-22 ezernél jóval kevesebb, mindössze 6600 tesztet végeztek. Az alacsonyabb hétvégi fertőzési számok tehát nem feltétlenül jelzik a járvány tetőzését, de hétfőn két hónapja először fordult elő, hogy a napi esetszám utóbbi két heti átlaga - amely a hétvégén haladta meg az 1200-at - sem növekedett tovább, hanem valamelyest csökkent. Ez annak a jele, hogy stabilizálódott, vagyis nem gyorsul már a fertőzések üteme.

Hétfőn újabb 29 halálesetet jelentettek, ezzel 2729-re nőtt a járvány romániai áldozatainak száma. Az ismert aktív eseteké meghaladja a 29 500-at, közülük 7763-an vannak kórházban.

A járvány továbbra is a fővárosban, és a Bukaresttől északra lévő ipari övezetben, Arges, Prahova és Brassó megyében terjed. Ezt az egészségügyi miniszter az ingázók magas számának tulajdonította, akik a zsúfolt buszok szűk légterében könnyen megfertőzik egymást. Továbbra is sokan hibáztatják a tengerparton, vagy idegenforgalmi övezetekben minden óvintézkedés nélkül összezsúfolódó, egymást megfertőző turistákat, akik hazatérve az ország minden részén terjesztik a kórt.

Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn "valószínűnek" nevezte, hogy a kormány meghosszabbítja a hónap közepén lejáró veszélyhelyzetet. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a jelenlegi járványhelyzet nem teszi szükségessé a - szeptember 27-ére kiírt - helyhatósági választások újbóli elhalasztását.

A román közegészségügyi intézet hétfőn Spanyolországot is a sárgával jelzett országok közé sorolta, vagyis az onnan Romániába érkezőknek 14 napos karanténban kell megvárniuk a betegség lappangási idejének leteltét. Az intézkedés alapján a közvetlen légi járatokat is felfüggesztik a két ország között. Spanyolországban több mint 600 ezer román állampolgár él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!