Koronavírus - Romániában túllépte a 35 ezret a járvány ismert áldozatainak száma

Koronavírus, 2021.09.13

Romániában túllépte hétfőn a 35 ezret a koronavírus ismert áldozatainak száma, köztük több mint 3600-at a nyár elején végzett ellenőrzések nyomán utólag vezettek be a hivatalos Covid-statisztikába.

A hétfői járványügyi jelentés szerint az utóbbi napon 46 fertőzött vesztette életét (ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának), és ezzel 35 036-ra emelkedett a járvány hivatalos statisztikákban szereplő áldozatainak száma.

A lakosság korrekt tájékoztatása és a "rémhírjárvány" megfékezése érdekében Romániában már tavaly februárban - amikor Románia területén még egyetlen koronavírus-fertőzést sem igazoltak - "stratégiai kommunikációs törzs" (GCS) alakult az egészségügyi, külügyi és belügyi tárca, valamint a katasztrófavédelem részvételével. A hatóságok azt akarták elérni, hogy a lakosság ne dőljön be a közösségi oldalakon terjedő álhíreknek, és a koronavírussal kapcsolatban kizárólag a hivatalos forrásokból tájékozódjon.

Idén tavasszal azonban az azóta menesztett Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter azt állította, hogy a "hivatalos források" között is ellentmondásokat észlelt, ugyanis szerinte sokkal kevesebb Covid-haláleset kerül be a közegészségügyi intézet adataira épülő, a GCS által megbízhatónak tekintett adatbázisba, mint ahány áldozat szerepel a Covid-kórházak bejegyzéseit összesítő minisztériumi statisztikában. Ezt később a kormányfő által elrendelt szakértői vizsgálat is igazolta. A jelentés rámutatott, hogy sok kórház feleannyi Covid-halálesetet sem jelentett a közegészségügyi hatóságnak, mint amennyit bevezetett a szaktárca által üzemeltett internetes platformba.

Romániában ezért május végétől kezdődően a közegészségügyi intézet a minisztérium által elrendelt ellenőrzés nyomán elkezdte a hivatalos statisztika kiigazítását, a napi jelentésekhez hozzáadva több-kevesebb, utólag "Covid-halálnak" minősített esetet. Az azóta eltelt több mint három és fél hónapban 3644 korábbi - többnyire tavalyi - halálesettel igazították ki a járvány romániai hivatalos statisztikáját. Ebben az időszakban 1259 újabb áldozatot is követelt a járvány.

A GCS hétfői jelentése egyébként a járvány további gyorsulását igazolta. Az elmúlt héten csaknem 60 százalékkal emelkedett az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az előző hetihez képest. Hasonló mértékben emelkedett - hétfőn elérte az 5288-at - a kórházban kezelt fertőzöttek száma, és az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké is múlt hétfő óta több mint másfélszeresére, 633-ra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!